Munkla
När Roy Fares kombinerade några av sina favoritbakverk, brioche, munk och semla, föddes den friterade semlan Munkla. En trippelhybrid med extra twist.
Gör så här
-
- Blanda samman alla ingredienser till briochedegen utom salt och smör i en degblandare. Arbeta degen 10–15 min. Tillsätt saltet och sedan smöret lite i taget. Arbeta degen tills den känns glansig och elastisk. Plasta degen och låt vila i kyl 6–12 tim.
- Kavla degen ca 1,5 cm tjock. Ta ut runda munkar med en utstickare, 7 cm i diameter, ca 75 g/st. Lägg på plåtar och låt jäsa ca 90 min.
- Fritera munkarna i 180° varm olja till gyllenbrun färg. Låt rinna av och vänd i socker blandat med kardemumma.
-
Fyllning:
- Blanda mandelmassa, florsocker, kardemumma och vaniljsocker till en slät massa. Tillsätt mjölken lite i taget och blanda till en krämig fyllning.
- Vispa grädden.
-
Montering:
- Skär av ett lock på varje munk. Spritsa på mandelfyllningen, sedan vispad grädde och lägg på locken.