När Roy Fares kombinerade några av sina favoritbakverk, brioche, munk och semla, föddes den friterade semlan Munkla. En trippelhybrid med extra twist.

Munkla

Recept av Roy Fares

När Roy Fares kombinerade några av sina favoritbakverk, brioche, munk och semla, föddes den friterade semlan Munkla. En trippelhybrid med extra twist.

Gör så här

    • Blanda samman alla ingredienser till briochedegen utom salt och smör i en degblandare. Arbeta degen 10–15 min. Tillsätt saltet och sedan smöret lite i taget. Arbeta degen tills den känns glansig och elastisk. Plasta degen och låt vila i kyl 6–12 tim.
    • Kavla degen ca 1,5 cm tjock. Ta ut runda munkar med en utstickare, 7 cm i diameter, ca 75 g/st. Lägg på plåtar och låt jäsa ca 90 min.
    • Fritera munkarna i 180° varm olja till gyllenbrun färg. Låt rinna av och vänd i socker blandat med kardemumma.
  • Fyllning:

    • Blanda mandelmassa, florsocker, kardemumma och vaniljsocker till en slät massa. Tillsätt mjölken lite i taget och blanda till en krämig fyllning.
    • Vispa grädden.
  • Montering:

    • Skär av ett lock på varje munk. Spritsa på mandelfyllningen, sedan vispad grädde och lägg på locken.