![En hembakad, liten småkaka kan sätta guldkant på dagen. Frys gärna in mördegen och baka ut efter behov.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/mordeg-grundrecept/2255995570.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=81)
Mördeg grundrecept
![Mördeg grundrecept](https://cdn-kund.arla.se/recept/mordeg-grundrecept/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Arla Pro](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/files/foodservice-se/94410491/90ba3c84-5c91-4ca4-bb39-9951826e4508.png?width=50&height=50&format=webp&quality=81&rmode=crop)
En hembakad, liten småkaka kan sätta guldkant på dagen. Frys gärna in mördegen och baka ut efter behov.
Gör så här
-
- Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, plasta in och låt vila i kyl minst 30 min.
- Sätt ugnen på 180° och baka ut degen till önskad kaka.
-
Förslag:
- Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar. Gör en grop i varje kaka och lägg ca 1 tsk sylt i gropen. Baka av ca 10 min.
- Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär i ca 1 cm skivor och lägg på plåtar. Baka av ca 8 min.
- Finska pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Kubba upp i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar. Baka av ca 10 min.
- Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Baka av ca 10 min.