En hembakad, liten småkaka kan sätta guldkant på dagen. Frys gärna in mördegen och baka ut efter behov.

Mördeg grundrecept

En hembakad, liten småkaka kan sätta guldkant på dagen. Frys gärna in mördegen och baka ut efter behov.

Gör så här

    • Arbeta snabbt ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, plasta in och låt vila i kyl minst 30 min.
    • Sätt ugnen på 180° och baka ut degen till önskad kaka.
  • Förslag:

    • Syltkakor: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar. Gör en grop i varje kaka och lägg ca 1 tsk sylt i gropen. Baka av ca 10 min.
    • Brysselkex: Rulla ut degen till längder, ca 4 cm i diameter. Rulla längderna i strösocker färgat med röd hushållsfärg. Låt ligga i kyl ca 1 tim. Skär i ca 1 cm skivor och lägg på plåtar. Baka av ca 8 min.
    • Finska pinnar: Rulla ut degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Kubba upp i 4 cm långa bitar. Lägg dem på plåtar. Baka av ca 10 min.
    • Uppåkrakakor: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut kakor med mått, 6 cm i diameter. Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg dem på en plåtar. Pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Baka av ca 10 min.