![Den mest kända såsen i dagens Mexiko. Grunden är torkade chilifrukter med en komplex kryddblandning och mörk choklad. En mustig sås med en lång, lite bitter eftersmak från chokladen.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/mole-poblano/3434741890.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Mole poblano
![Mole poblano](https://cdn-kund.arla.se/recept/mole-poblano/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Den mest kända såsen i dagens Mexiko. Grunden är torkade chilifrukter med en komplex kryddblandning och mörk choklad. En mustig sås med en lång, lite bitter eftersmak från chokladen.
Gör så här
-
- Mixa alla kryddor till kryddblandningen fint.
- Ta bort stjälk och kärnor från de torkade chilifrukterna, spara ev några kärnor för extra hetta.
- Dela och rosta tomat och tomatillo i ugn på 220° tills de börjar svartna.
- Rosta all chili i smör i en kastrull. Lägg i skivad silverlök, krossad vitlök, tomat och tomatillo. Häll i kryddblandningen, kärnor, frön, nötter och russin. Tillsätt buljong, 5 dl i taget. Låt sjuda ca 30 min och späd med mer buljong vartefter.
- Bryt chokladen i bitar. Häll molen i en mixer och mixa i chokladen, späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt. Låt gärna molen vila över natten för att smakerna ska mogna.