Hemgjord mjukglass som toppas med en mjuk kolasås med saffran och rostade pekannötter är ett sätt att kunna servera mjukglass året om. En julig variant för alla mjukglassälskande gäster eller kanske en underbar kolasås för saffransälskare,

Mjukglass med saffranskolasås

Mjukglass med saffranskolasås
Recept av Sara Aasum Hultberg

Hemgjord mjukglass som toppas med en mjuk kolasås med saffran och rostade pekannötter är ett sätt att kunna servera mjukglass året om. En julig variant för alla mjukglassälskande gäster eller kanske en underbar kolasås för saffransälskare,

Gör så här

  • Mjukglass:

    • Väg upp mjölk och grädde. Väg upp de torra ingredienserna.
    • Mixa samman mjölkblandningen och de torra ingredienserna med en bra stavmixer. Låt vila i kyl över natten.
    • Fyll upp mjukglassmaskinen och ställ in rätt tryck, efter vilken maskin du har.
    • Servera mjukglassen med saffranskolasås med rostade pekannötter.
  • Saffranskolasås med rostade pekannötter:

    • Blanda socker och vatten i en kastrull. Karamellisera tills det har en mörk gyllene ton, rör ej om under tiden men man kan vicka kastrullen så att karamellen blandas.
    • Tillsätt grädden i tre omgångar, rör om med en visp emellan.
    • Tillsätt smör, sirap, salt och saffran och koka upp. Låt svalna. Vänd ner pekannötterna.
    • Serveringsportion - ca 35 g/port