Den här smakrika silverlöken är perfekt som en förrätt eller ett tillbehör. Servera löken tillsammans med rosmarindoftande lammfärsrullar.

Mjukbakad silverlök med svamp, sås med rostad vitlök och rosmarindoftande lammfärsrullar

Den här smakrika silverlöken är perfekt som en förrätt eller ett tillbehör. Servera löken tillsammans med rosmarindoftande lammfärsrullar.

Gör så här

  • Mjukbakad silverlök:

    • Dela lökarna på mitten. Lägg i en vakuumpåse och krydda lätt med salt, smör och timjan. Baka dem mjuka i ugn på 90° ånga ca 3 tim.
    • Låt svalna och ta vara på vätskan som bildats. Sota snittytan på lökarna i en het panna. Skala av det yttersta skalet och dela ner lökarna till båtar. Ta vara på mittbitarna till såsen (se recept nedan).
  • Svampfyllning:

    • Krossa champinjonerna och shiitakesvampen grovt, fräs svampen tills vätskan ångat bort.
    • Tillsätt smör och vitlök och stek tills det blir torrt i pannan. Krydda med salt och peppar.
    • Mixa svampen grovt och smaka av med ev mer salt och peppar
  • Sås med rostad vitlök:

    • Rosta vitlöken lätt i smör. Tillsätt innanmätet från lökarna, ev lökspad och grädde. Koka upp, mixa slätt och smaka av med salt och peppar.
  • Lammfärsrullar:

    • Blanda samman ingredienserna till färsen. Forma till avlånga ”rullar”, ca 65 g/st.
    • Stek dem runt om i smör.
  • Topping:

    • Riv ostronskivlingen och ringla över lite olivolja. Salta lätt och rosta i ugn på 180° så att svampen blir krispig. Vänd hasselnötter och persilja med svampen.
    • Fyll lökbåtarna med svampfyllningen och servera ev med lammfärsrullar. Toppa med rostad ostronskivling, hasselnötter och persilja och ringla på vitlökssåsen.