Mjölkpocherad svartrot med gös och pepparrotssås
Svartroten får en mildare och sötare smak när den kokas i mjölk istället för vatten. Bestäm själv om du vill garnera fisken med rom. Välj i så fall den sort som passar din plånbok bäst.
Gör så här
-
- Gör rimlagen. Koka upp vatten och havssalt. Låt svalna.
- Stycka fisken i portionsbitar och rimma den i lagen i 4 min.
- Ta upp och spola av överflödig lag. Torka torr på papper. Lägg i smörat bleck. Ånga gösen på 65°C ånga tills den har 52-54° i innertemperatur. 3. Skala svartroten. Skär i 15 cm långa stänger och lägg i bleck.
- Koka upp mjölk med en nypa salt och peppar. Slå den varma mjölken över svartroten.
- Plasta och baka svartroten i 90° ånga i cirka 10–15 min eller tills den är mjuk. Låt svalna i mjölken.
- Koka upp vin, fond, pepparkorn, lök och grädde tills hälften återstår.
- Sila bort lök och pepparkorn. Tillsätt pepparrot och smör. Smaka av med salt.
- Mixa skummig innan servering.
- Plocka upp svartroten och värm den.
- Lägg fisken på svartroten, toppa med rom.
- Servera med sås och kokt potatis.