Svartroten får en mildare och sötare smak när den kokas i mjölk istället för vatten. Bestäm själv om du vill garnera fisken med rom. Välj i så fall den sort som passar din plånbok bäst.

Mjölkpocherad svartrot med gös och pepparrotssås

Mjölkpocherad svartrot med gös och pepparrotssås
Recept av Viktor Westerlind

Svartroten får en mildare och sötare smak när den kokas i mjölk istället för vatten. Bestäm själv om du vill garnera fisken med rom. Välj i så fall den sort som passar din plånbok bäst.

Gör så här

    • Gör rimlagen. Koka upp vatten och havssalt. Låt svalna.
    • Stycka fisken i portionsbitar och rimma den i lagen i 4 min.
    • Ta upp och spola av överflödig lag. Torka torr på papper. Lägg i smörat bleck. Ånga gösen på 65°C ånga tills den har 52-54° i innertemperatur. 3. Skala svartroten. Skär i 15 cm långa stänger och lägg i bleck.
    • Koka upp mjölk med en nypa salt och peppar. Slå den varma mjölken över svartroten.
    • Plasta och baka svartroten i 90° ånga i cirka 10–15 min eller tills den är mjuk. Låt svalna i mjölken.
    • Koka upp vin, fond, pepparkorn, lök och grädde tills hälften återstår.
    • Sila bort lök och pepparkorn. Tillsätt pepparrot och smör. Smaka av med salt.
    • Mixa skummig innan servering.
    • Plocka upp svartroten och värm den.
    • Lägg fisken på svartroten, toppa med rom.
    • Servera med sås och kokt potatis.