Mjölkchokladkola med jordärtskocka
Mjölkchokladkola med jordärtskocka serveras här på en "jord" av choklad.
Gör så här
-
Mjölkchokladkola:
- Rosta jordärtskockorna mjuka med skalet på i ugn på 200°, 25–30 min.
- Smält samman choklad, smör, grädde, socker och honung under omrörning.
- Dela jordärtskockorna och gröp ur dem. Blanda ner inkråmet i kolasmeten. Koka kolan på medeltemperatur till ca 124°, ca 25 min.
- Häll ut i en form med bakplåtspapper, ca 30 x 30 cm. Låt stelna minst 4 tim i rumstemperatur. Skär i fina bitar och ställ i frysen.
- Smält chokladen och kakaofettet var för sig. Blanda choklad och kakaofett. Ta kolorna ur frysen och spreja dem med chokladsprayen. Förvara kolorna svalt och mörkt.
-
Chokladjord:
- Koka upp socker och vatten till ca 140°. Tillsätt chokladen när sockerlagen börjar få lite färg i kanterna.
- Vispa tills blandningen kristalliserar sig och övergår till att bli ett pulver. Låt svalna på en plåt med silpat. Blanda i krossade kakaobönor.
-
Sockerkristaller:
- Koka upp vattnet och tillsätt sockret lite i taget tills allt är smält. Dra från värmen och låt lagen svalna en aning.
- Doppa grillpinnar i vatten. Rulla dem sedan i socker. Häll upp sockerlagen i glas och stick ner pinnarna med den sockrade sidan ner, utan att nudda botten. Fäst sockerpinnarna vid en pinne som ligger på glaset med hjälp av klämmor eller häftmassa och låt stå helt stilla i minst en vecka. Sockerkristaller kommer att börja växa vartefter.
- Ta upp pinnarna från glasen och skölj försiktigt med kallt vatten, bryt kristallerna i mindre bitar.
-
Montering:
- Montera desserten enligt bild eller efter eget tycke. Garnera med chokladdekor.