
Mandelkaka med syrad vaniljgrädde, jordgubbar och persika


Jordgubbssorbet och vacker snö på citronolja blir en fantastisk tallriksdessert tillsammans med syrad vaniljgrädde samt jordgubbs- och persikokompott på en mandelbotten.
Gör så här
-
Mandelbotten på yoghurt, oliv- och mandelolja:
- Vispa ägg och socker till full volym. Vispa ner yoghurten. Sikta vetemjöl och bakpulver och blanda ner i smeten med mandelmjölet. Vänd ner citronskal samt oliv- och mandelolja i en tunn stråle.
- Stryk ut på 2 plåtar med silipatmattor och baka av i ugn på 200°, ca 3 min. Stansa ut bottnar som passar tallriksdesserten.
-
Jordgubbs- och persikokompott:
- Koka upp puré, jordgubbar, socker och citronsaft. Tillsätt gelatinet.
- Gjut kompotten i små silikonformar och frys.
- Lägg på mandelbotten vid servering.
-
Syrad vaniljgrädde:
- Koka upp grädde, socker, vaniljstång och urskrapade vaniljfrön. Smält ner gelatinet i grädden. Tillsätt crème fraiche, sila och kyl över natten.
- Vispa upp och gjut i små silikonformar och frys.
- Glasera (se nedan) och lägg på kompotten vid servering.
-
Glaze:
- Koka upp socker, glykos, vatten, vaniljstång och urskrapade vaniljfrön. Tillsätt gelatinbladen och slå det över den vita chokladen. Tillsätt grädden och mixa slätt. Låt stå i kyl i 1 dygn.
- Värm glazen och mixa den slät, sila.
- Ta den frysta vaniljgrädden ur formarna och glasera dem när glazen är 31°.
-
Jordgubbssorbet:
- Koka upp vatten, socker och glykos. Tillsätt gelatinet. Blanda ner purén och grädden.
- Kör i glassmaskin till -12°. Lägg en kula sorbet på desserten vid servering.
-
Mandelkaramell:
- Rosta mandeln i ugn på 180° ca 9 min. Karamellisera sockret tills det är bärnstensfärgat. Vänd ner den rostade mandeln i karamellen och sprid ut på en plåt med silipatmatta. Låt svalna.
- Kör mandeln till ett smul i en mixer eller hacka smått med kniv. Strö över desserten vid servering.
-
Snö på citronolja:
- Blanda ihop maltosec med oljan. Strö över desserten vid servering.
-
Garnering:
- Lägg chokladringen runt mandelbottnen och fyll med de olika ingredienserna och garnera med chokladplattor, skivade jordgubbar och atsinakrasse. Droppa på lite citronolja.