Knäckemacka är både enkelt och gott och det finns många pålägg att välja bland. Här kryddas knäckebrödet med noripulver och serveras med en svensk-japansk mix av favoriter: fina skivor av mirin- och misorimmad lax, yuzupicklad gurka och hängd filmjölk.
Täck knäckebröd med noripuver.
Hängd filmjölk:
1. Häng av i silduk under natten.
Miso- och mirinrimmad lax
1. Blanda miso och mirin. Marinera laxfilén i blandningen ca 2 tim.
Torka av marinad. Dela filén på längden och kallrök laxen lätt.
Forma i laxfiléerna i plastfilm så det blir som korvar, 8 cm i diameter. Frys och skär i skärmaskin eller med kniv i ca 3 mm tunna skivor.
Lättpicklad gurka med yuzu:
1. Dela grukorna i 2 eller 3 bitar. Vakuumpacka med salt (1,5% av gurkans vikt), yuzu och kombu. Låt dra i minst 2 tim.
2. Skiva och stansa, gärna i olika storlekar.
Picklad schalottenlök:
1. Skiva löken tunt och lägg i lagen fram till servering.
Brynt smörpulver:
1. Bryn smöret. Lägg maltodextrin i en skål. Vispa i smöret och låt det bli ett mjukt och formbart pulver.
Vid servering:
1. Plocka krassen och lägg i isvatten.
2. Lägg 5 laxskivor per knäckemacka och spritsa på hängd filmjölk. Lägg på gurka, picklad schalottenlök och garnera med buskkrasse. Strö över brynt smörpulver och riv över pepparrot.
Källa: Kockrapporten, Saori Ichihara