Macka på algknäcke, lax och yuzugurka

Gör så här

  • Knäckemacka är både enkelt och gott och det finns många pålägg att välja bland. Här kryddas knäckebrödet med noripulver och serveras med en svensk-japansk mix av favoriter: fina skivor av mirin- och misorimmad lax, yuzupicklad gurka och hängd filmjölk.

    • Täck knäckebröd med noripuver. Hängd filmjölk: 1. Häng av i silduk under natten. Miso- och mirinrimmad lax 1. Blanda miso och mirin. Marinera laxfilén i blandningen ca 2 tim.
    • Torka av marinad. Dela filén på längden och kallrök laxen lätt.
    • Forma i laxfiléerna i plastfilm så det blir som korvar, 8 cm i diameter. Frys och skär i skärmaskin eller med kniv i ca 3 mm tunna skivor. Lättpicklad gurka med yuzu: 1. Dela grukorna i 2 eller 3 bitar. Vakuumpacka med salt (1,5% av gurkans vikt), yuzu och kombu. Låt dra i minst 2 tim. 2. Skiva och stansa, gärna i olika storlekar. Picklad schalottenlök: 1. Skiva löken tunt och lägg i lagen fram till servering. Brynt smörpulver: 1. Bryn smöret. Lägg maltodextrin i en skål. Vispa i smöret och låt det bli ett mjukt och formbart pulver. Vid servering: 1. Plocka krassen och lägg i isvatten. 2. Lägg 5 laxskivor per knäckemacka och spritsa på hängd filmjölk. Lägg på gurka, picklad schalottenlök och garnera med buskkrasse. Strö över brynt smörpulver och riv över pepparrot. Källa: Kockrapporten, Saori Ichihara