Servera frasiga falafel i tortillas med krämig oströra och chilihet tomatsalsa. I det här receptet görs falafeln på linser men testa gärna med vita bönor. Passa på att göra en större mängd falafelsmet, den går utmärkt att frysa.

Linsfalafel med tomatsalsa

Linsfalafel med tomatsalsa

Servera frasiga falafel i tortillas med krämig oströra och chilihet tomatsalsa. I det här receptet görs falafeln på linser men testa gärna med vita bönor. Passa på att göra en större mängd falafelsmet, den går utmärkt att frysa.

Lägg till i favoriter Skriva ut
Goda Mal
Receptet uppfyller våra krav för Goda Mål
  • Klimatberäknade Klimatberäknade
  • Näringsberäknade Näringsberäknade
  • Rimlig kostnad Rimlig kostnad
  • Populära smaker Populära smaker
  • Lätt att laga Lätt att laga
Läs mer om Goda Mål

Ingredienser

10 port
10 port
Linsfalafel:
  • 500 g torkade Gotlandslins
  • 100 g gul lök
  • 5 g vitlök
  • 50 g bladpersilja
  • 6 g malen spiskummin
  • 18 g salt
  • 2 g svartpeppar
  • 8 g bakpulver
  • 8 g bikarbonat
  • olja, till fritering
Cottage cheese med vitost:
Tomatsalsa:
  • 1 kg tomat
  • 150 g rödlök
  • ca 3 st grön chilipeppar
  • 45 g olivolja
  • 30 g äppelcidervinäger
  • 12 g salt
  • 5 g strösocker
  • 20 g färsk koriander
Myntayoghurt:
Vid servering:
  • 20 st tortillabröd
  • 300 g krispsallad
0,5 Kg CO₂e per måltid exkl. tillbehör
Beräkning av receptets klimatavtryck

Klimatavtrycket anges som CO₂-ekvivalenter (CO₂e) i kg per portion, exklusive eventuella tillbehör till måltiden. Beräkningen baseras på RISE klimatdatabas med livscykelanalyser av mer än 800 livsmedel. Stjärnorna motsvarar RISE klimatskala där max 0,4 kg CO₂e per portion ger tre stjärnor. 

Läs mer från RISE om CO₂e och klimatskalan
Håll skärmen tänd

Gör så här

  • Linsfalafel:
    • Blötlägg linserna i rikligt med kallt vatten ca 6 tim. Låt rinna av i ett durkslag.
    • Hacka löken och skiva vitlöken. Mixa linserna med lök, vitlök, persilja samt resterande ingredienser till en falafelsmet.
    • Hetta upp oljan till 180°. Rulla smeten till falafelstora bollar och fritera gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
  • Cottage cheese med vitost:
    • Blanda cottage cheese och krämig vitost. Hacka örterna och vänd ner dem.
  • Tomatsalsa och myntayoghurt:
    • Tärna tomaterna fint, finhacka rödlöken, kärna ur och finhacka chilin.
    • Blanda tomater, rödlök och chili. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och socker. Vänd ner grovt hackad koriandern vid servering.
    • Blanda yoghurt, honung och salt. Hacka myntan och vänd ner den i yoghurten.
  • Vid servering:
    • Sota gärna tortillabröden hastigt i torr panna. Bottna varje bröd med grönsallad. Lägg på cottage cheese med vitost och falafel.
    • Toppa med tomatsalsan och ringla över myntayoghurten.
Näring per port
  • Fett33,3 gram
  • Kolhydrater58,4 gram
  • Protein15,6 gram
  • Energi (Kj)2 490 Kj
  • Energi (Kcal)595 Kcal
0,5 Kg CO₂e per måltid exkl. tillbehör
Beräkning av receptets klimatavtryck

Klimatavtrycket anges som CO₂-ekvivalenter (CO₂e) i kg per portion, exklusive eventuella tillbehör till måltiden. Beräkningen baseras på RISE klimatdatabas med livscykelanalyser av mer än 800 livsmedel. Stjärnorna motsvarar RISE klimatskala där max 0,4 kg CO₂e per portion ger tre stjärnor. 

Läs mer från RISE om CO₂e och klimatskalan
För att förenkla receptet köp färdiga falafel och stek i ugnen, då minskar också fettmängden när man inte friterar.
Bild som visas om vi inte har en särskild bild för det här tipset
Produkter i detta recept