Dessert i glas passar bra på julbordets söta buffé. Det är praktiskt att servera små desserter då gästerna oftast vill prova det mesta som dukats fram. Äpplena kokas i vitt vin med lingon och serveras med vispad färskost smaksatt med kardemumma. Krispiga kavringssticks serveras till.

Lingonbakat äpple med kardemummakräm och kavringssticks

Dessert i glas passar bra på julbordets söta buffé. Det är praktiskt att servera små desserter då gästerna oftast vill prova det mesta som dukats fram. Äpplena kokas i vitt vin med lingon och serveras med vispad färskost smaksatt med kardemumma. Krispiga kavringssticks serveras till.

Gör så här

    • Skala och dela äpplena, kula ur kärnhuset men behåll gärna kvisten. Blanda äpplena med lingon, socker, vin och vaniljpulver och lägg på bleck.
    • Baka äpplena mjuka i ugn, 150° i 20-30 min. Låt kallna.
    • Skär äpplena i klyftor vid servering så att det blir en fin rödvit snittyta.
  • Kardemummakräm:

    • Smaksätt färskost med socker och stött kardemumma. Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Lägg i spritspåse.
  • Kavringssticks:

    • Skiva det frysta brödet på längden till sticks, pensla med smör och stek i ugn 180° till fin färg. Eller stek dem i stekpanna med smör.
  • Servering:

    • Lägg äpplena, lingon och kardemummakräm i glas. Strö på hackade pistagenötter och servera med kavringssticks.