Lättrimmad torsk med bakade och picklade betor
Ett elegant upplägg med lättrimmad torsk, bakade röda och blancherade gula betor. I de dekorativa knytena ligger en smakrik färskostkräm. Allt toppat med brynt mandelsmör och hyvlad pepparrot.
Gör så här
-
Lättrimmad torsk:
- Skär torsken i tjocka längder, salta lätt runt om och fixera tight i plastfilm så fisken blir rund. Låt dra i kyl ca 3 tim. Ta bort plasten och skär puckar à 30 g, 3 per person. Baka torsken på 90° under plastfilm till en innertemperatur på 42°.
-
Mandelsmör:
- Hacka mandeln grovt. Bryn smöret och lägg i mandeln. Låt stå minst 30 min så att smöret får smak av mandeln.
-
Färskostkräm:
- Blanda färskost med dijonsenap och smaka av med finriven pepparrot. Spara en bit pepparrot till serveringen.
- Fyll en spritspåse med färskosten.
-
Betor:
- Tvätta och gnid in rödbetorna med salt och olivolja. Baka mjuka i ugn på 175°. Dela på mitten.
- Tvätta och skiva de stora gulbetorna tunt på mandolin och stansa ut till fina, runda skivor. Blanchera i saltat vatten. Spritsa en liten klick färskostkräm på varje skiva och vik ihop till ett knyte, 3 per person.
- Spritsa en liten klick färskostkräm på varje skiva och vik ihop till ett knyte, 3 per person.
- Koka de små gulbetorna mjuka. Skala och klyfta ner i mindre bitar. Koka upp vatten, socker och ättika och slå över de kokta betorna och kyl ner.
-
Servering:
- Lägg upp torsken med de olika betorna, färskostkräm och skeda över mandelsmöret. Toppa med tunt hyvlad pepparrot och vattenkrasse.