Rustik och elegant på samma gång. Långkokt, trådigt lammlägg med krämig blomkål, krispigt kål och smakrikt lammbacon. Bakade tomater ger balanserad sötma.

Lammlägg med blomkålscrème, tomatiserad lammbuljong, kål och ugnsbakade tomater

Recept av Anders Dahlbom

Rustik och elegant på samma gång. Långkokt, trådigt lammlägg med krämig blomkål, krispigt kål och smakrikt lammbacon. Bakade tomater ger balanserad sötma.

Gör så här

    • Salta och peppra lammläggen. Bryn lammlägg, lök, morötter och vitlök i smör. Tillsätt vatten så att det täcker och koka ca 3,5 tim. Ta upp läggen, låt svalna något och plocka köttet från benen i fina bitar. Sila buljongen och reducera till god smak, salta.
    • Dela tomaterna på längden. Skär varje lök i 4 fina skivor. Ugnsbaka tomaterna med olja, salt och peppar i ugn, 100° ca 1,5 tim. Ugnsbaka löken mjuk med smör, salt och peppar i ugn, 100° ca 1 tim.
    • Plocka fina buketter av blomkål och romanesco. Plocka fina blad av brysselkålen. Blanchera allt i saltat vatten.
    • Plocka fina blad av grönskålen och ugnsbaka krispiga med olja i ugn, 150° ca 10 min.
    • Skär ner blomkålen till crèmen i mindre bitar och koka mjuk i gräde och ev vatten om det behövs. Sila och mixa blomkålen, blanda med färskost, salta och peppra och rör till en slät crème.
    • Blanda lammbuljong med krossade tomater. Koka upp och tillsätt smör. Mixa slät och sila. Smaka av med lite salt och peppar.
    • Baka baconskivorna krispiga i ugn, 125°. Bryn lammbitarna i smör.
  • Vid servering:

    Lägg blomkålscrèmen i mitten av tallriken. Lägg lammbitarna runt om med lite sås. Toppa med kål och bacon och garnera med rödbetsskott. Servera den ugnsbakade löken och tomaterna à part.