Smör kan smaksättas och serveras på många olika sätt och därmed fungera till flera olika rätter. Frys kryddsmöret och riv det över dina varma grönsaker. Kyl och skär det i skivor och servera till grillat kött. Eller behåll kryddsmöret rumsvarmt och bred på smörgåsar.

Kryddsmör

Smör kan smaksättas och serveras på många olika sätt och därmed fungera till flera olika rätter. Frys kryddsmöret och riv det över dina varma grönsaker. Kyl och skär det i skivor och servera till grillat kött. Eller behåll kryddsmöret rumsvarmt och bred på smörgåsar.

Gör så här

  • Senapssmör:

    • Vispa smöret luftigt, ca 5 min. Tillsätt senapen.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.
  • Ört- och vitlökssmör:

    • Mixa persilja och rucola med en liten del av smöret.
    • Tillsätt resten av smöret, finrivna vitlöken och saltet. Vispa med vinge ca 5 min.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.
  • Rödvinssmör:

    • Hacka löken fint.
    • Koka in vinet i löken, låt kallna.
    • Vispa smöret luftigt, ca 5 min. Tillsätt lökblandningen.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.
  • Srirachasmör:

    • Vispa smöret med srirachasåsen och lime luftigt, ca 5 min.
    • Tillsätt koriander.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.
  • Svampsmör:

    • Dela svampen i mindre bitar och hacka löken.
    • Fräs, svamp, lök och timjan ca 5 min i lite av smöret, låt kallna.
    • Vispa smöret luftigt ca 5 min, tillsätt stekt svamp, salt, peppar och soja.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.
  • Brynt smör:

    • Bryn hälften av smöret, låt kallna.
    • Vispa den andra hälften av smöret luftigt ca 5 min, tillsätt det brynta smöret.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.
  • Prästostsmör:

    • Vispa smöret luftigt, ca 5 min.
    • Tillsätt den rivna osten.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.
  • Rödbetssmör:

    • Vispa smöret luftigt, ca 5 min.
    • Mixa rödbetorna släta, tillsätt kaprisen mot slutet.
    • Tillsätt rödbetsmixet i smöret.
    • Forma till rullar, förvara i frys. Servera skivat eller rivet till varm mat. Eller lägg i spritspåse och använd till t ex mackor.