Krämiga pärlkorn med röda alger. Stekt ostronskivling och rostade hasselnötter med rökt fläsk

Gör så här

  • Gryn och korn har länge varit populära som en del av hälsoboomen. Här görs de mjuka och varma i en risottolik rätt. Krämiga pärlkorn med röda alger och stekt ostronskivling serveras med rostade hasselnötter och rökt fläsk.

    • Skär ner grönsaker och lök i 2 x 2 cm bitar och bryn ordentligt i lite olja. Tillsätt fläsket i en stor bit och låt fräsa med.
    • Tillsätt timjan och lagerblad och täck med vatten. Låt koka upp och sjud ca 2 tim. Sila av. Krämiga pärlkorn: 1. Fräs lök och vitlök mjuk i olja. Tillsätt pärlkorn och låt fräsa med tills de är glansiga. Häll på vinet och låt koka in. Späd i omgångar med buljongen som när du gör en risotto. Rör om med jämna mellanrum. Den ska bli krämig. Avsluta med att röra i ost och en klick smör. 2. Dra ostronskivlingen i strimlor och stek den krispig i smör och olja, salta.
    • Vänd ner hälften av ostronskivlingen i kornen, spara resten till garnering. Rör ner algerna och smaka av med salt. Krispiga hasselnötter med rökt fläsk: 1. Rosta hasselnötterna i torr panna. Krossa dem grovt. 2. Rosta rosépeppar med citronskal i torr panna. 3. Tärna fläsket fint och stek krispigt. Låt rinna av på papper. Blanda fläsket med hasselnötter och rosépeppar till en ”müsli”.                                                                                                                                                        Till servering: 1. Skär endiverna i bitar. Vänd runt med lagen innan servering. Plocka krassen. Vid servering: 1. Värm de krämiga pärlkornen och späd ev med lite buljong om den är för tjock 2. Garnera med den stekta svampen och ”müslin”. Toppa med endiverna och krassen.  Kockrapporten, Lina Ahlin