Köttbullar 50/50 i tomatsås med pasta
Här är Årets Rätt 2023! Att blanda ut kött med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är inget nytt. Det har man gjort i alla tider i Sverige, t ex korngryn i korvsmeten. Utöver att det blir mer hållbart för miljön, så förbättrar det näringsvärdet för oss som äter den. Jag hoppas att det här ska bli en modern klassiker! – Jessie Sommarström, Årets Kock 2022.
Gör så här
-
Tomatsås:
- Skala och finhacka löken. Skala och finriv vitlöken. Stek lök och vitlök mjukt i olja utan att det fått färg.
- Häll på vinet och låt koka ihop till hälften.
- Häll på tomaterna, skölj gärna ur burkarna med lite vatten och häll i såsen. Tillsätt basilika och socker. Låt sjuda till god smak utan lock.
- Mixa såsen slät. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
-
50/50 bullar:
- Blötlägg ärtfärsen i vatten ca 20 min. Låt rinna av. Mixa till en färs.
- Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör och låt svalna.
- Blanda ströbröd, vispgrädde, ägg, citronskal, persilja, stekt lök och nymalen svartpeppar i en bunke. Låt svälla ca 10 min.
- Blanda den blötlagda, mixade ärtfärsen med kycklingfärs och salt.
- Blanda noga ihop färsblandningen med ströbrödsblandningen. Gör ett stekprov för att justera kryddningen om det behövs.
- Forma färsen till frikadellstora bullar. Lägg i smorda bleck och stek i ugn på 220° ca 10 min.
- Häll tomatsåsen över frikadellerna och låt stå ytterligare 5 min i ugnen.
-
Pasta:
- Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
- Lägg upp pastan toppa med tomatsåsen och 50/50 bullarna. Riv över ost och toppa med basilika och nymalen svartpeppar.