Körsbär - te - sichuanpeppar-pistagenötter
En vacker dessert med körsbär och välbalanserade smaker. Den krämiga moussen på te och sichuanpeppar ger en fin dessertupplevelse.
Gör så här
-
Mousse på te och sichuanpeppar:
- Koka upp grädde och mjölk med urskrapade frön, vaniljstång, teblad och sichuanpeppar, låt stå och dra.
- Vispa ihop socker och äggula. Vispa ner i den varma gräddmjölken och värm till 85° under omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila och låt svalna.
- Vänd ner lättvispad grädde och fyll upp i valfria formar.
-
Pistagebotten:
- Blanda alla ingredienser förutom äggen i en maskin med vinge. Tillsätt äggen ett i taget under maskinens gång.
- Spritsa eller stryk ut smeten i smorda tårtringar eller på en plåt med bakplåtspapper. Baka av i 160° 8–10 min.
-
Körsbärskompott:
- Koka upp körsbär och socker, koka tills körsbären känns mjuka.
- Tillsätt gelatinbladen och smaka av med rom. Fyll upp i valfri form och låt stelna i kyl eller frys beroende på användningsområde.
-
Chokladglaze:
- Värm mjölk och glykos till 80°. Tillsätt gelatinbladen. Slå mjölken över chokladen, rör eller mixa slät.
- Låt svalna och glasera över desserten när glazen är 30–35°.
-
Karamelliserade pistagenötter:
- Smält sockret till en gyllenbrun karamell i en stekpanna. Tillsätt nötterna och vänd runt så att alla nötter blir täckta av socker, rör ner smöret.
- Strö ev över lite flingsalt och lägg upp på bakplåtspapper eller silpat.
-
Montering:
- Smula pistagebotten och lägg upp alla delar enligt bild.
- Dekorera med grovhackade och rivna karamelliserade pistagenötter, körsbär, oxalis och harsyra.