Gott kaffegodis med söt jordärtskocka som bas. Inuti de frasigt friterade skalen döljer sig en ljuvlig fyllning av kolasmakande jordärtskockskräm. Allt toppat med en färskost med smak av äkta vanilj.

Kola- och jordärtskockskräm i friterade jordärtskockor

Kola- och jordärtskockskräm i friterade jordärtskockor
Recept av Thomas Sjögren

Gott kaffegodis med söt jordärtskocka som bas. Inuti de frasigt friterade skalen döljer sig en ljuvlig fyllning av kolasmakande jordärtskockskräm. Allt toppat med en färskost med smak av äkta vanilj.

Gör så här

    • Koka eller ånga burken med den kondenserade mjölken i 3 tim och låt svalna.
    • Dela jordärtskockorna på längden. Lägg dem på en plåt med snittytan ner. Baka i ugn på 170° ca 40 min.
    • Skrapa ur jordärtskockorna, spara skalen. Blanda inkråmet med den kokta kondenserade mjölken (ca ⅔ burk går åt till 10 portioner). Smaka av med citronsaft.
    • Fritera skalen i 140° varm olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på papper.
    • Blanda färskost, grädde, socker och vaniljfrön i en bunke och vispa tills det tjocknar lite.
    • Spritsa jordärtskockskrämen i de friterade skalen och toppa med färskosten.