Innovativ och ultramodern dessert  i högsta klass med sötsyrliga smaker av hallon och fläder. De krispiga hallonblommorna läggs på precis innan servering.

Kesella-mousse med halloninteriör, hallonblommor och hallonglass samt fläderkaka

Recept av Anders Oscarsson

Innovativ och ultramodern dessert i högsta klass med sötsyrliga smaker av hallon och fläder. De krispiga hallonblommorna läggs på precis innan servering.

Gör så här

  • Halloncrème till moussen:

    • Koka upp allt. Lägg undan lite till dekoren. Häll resten i interiörformar och frys.
  • Kesella-mousse:

    • Koka upp socker och vatten. Blanda i äggula och koka till 85° under omrörning. Vispa kall.
    • Smält gelatinet och blanda ner i äggskummet. Vänd ner kvargen och sist löst vispad grädde.
    • Fyll Kesella­moussen i silikonformar. Tryck ner den frysta halloncrèmen och frys.
  • Spraychoklad:

    • Smält kakaosmöret. Häll över chokladen och rör slät. Mixa ev i 20 g titanoxid.
  • Jacondebotten:

    • Vispa ägg och TPT fluffigt. Vispa äggvita och socker till en maräng.
    • Vänd ner TPT­blandningen i marängen och tillsätt sedan mjölet. Vänd försiktigt ner det smälta smöret.
    • Baka av i ugn på 220° ca 6 min. Låt svalna och stansa ut rundlar, 4 cm i diameter.
  • Hallonglass:

    • Blanda allt och fyll i sfärformar. Frys.
  • Hallonglaze:

    • Koka vatten, socker och glykos till 103°. Rör ner chokladen och tillsätt kondenserad mjölk, gelé,  puré och gelatinpulvret blandat med vattnet.  Blanda glazen slät och sila.
    • Ta ut hallonglassen ur formarna vid montering och lägg på galler. Värm glazen till 32°och häll över glassen.
  • Hallontapioka:

    • Koka upp vattnet och tillsätt grynen. Koka tills  de är helt genomskinliga. Häll av i sil och spola  dem kalla.
    • Blanda grynen med råsaft från hallon och låt stå i kyl över natten. Sila av.
  • Hallonblomma:

    • Koka upp allt och stryk riktigt tunt på silpatmatta. Torka i 60° tills gelén nästan är torr. Stansa ut blommor och lägg i skålformar av silikon.
    • Torka i 60° under natten.
  • Mandelkaka:

    • Kör mandelmassan i maskin med vinge, klicka i smöret och tillsätt äggen ett i taget. Blanda i mjöl och fyll en form så att kakan blir 2 cm hög. Baka av i ugn på 180° ca 15 min. Låt svalna.
    • Stansa ut runda kakor, 4 cm i diameter. Ta sedan ut ytterligare ett hål i mitten, 1 cm i diameter.
  • Varm flädercrème:

    • Blanda allt och värm till 82° under omrörning. Plasta mot ytan och kyl ner.
  • Hallonskum:

    • Värm sockerlag och saft till 60°. Blanda i yoghurt och xantana.
    • Fyll i sifon och ladda med 2 patroner. Förvara i varmt vattenbad. Skaka innan montering.
  • Montering:

    • Ta ut moussen, lägg på galler. Spreja med spraychoklad.
    • Stansa ut jokondebotten i samma form som moussen. Lägg botten och mousse på tallrik.
    • Montera chokladdekoren, arrangera hallon, hallontapioka och oxalis. Spritsa lite halloncrème på tallriken. Montera hallonglassen.
    • Fyll mandelkakan med varm flädercrème och täck med varmt hallonskum. Montera blommorna.