Karamellsemla
Ett glänsande bakverk. Karamellsemlan har det mesta – karamellgrädde, söt kolafyllning och lagom beska från det karamelliserade sockret.
Gör så här
-
- Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och låt jäsa ca 30 min.
- Tillsätt vetedegens ingredienser i fördegen. Arbeta degen ca 8 min. Låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen och dela i bitar à 60 g, rundriv och lägg på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Baka av i ugn på 200° 8–10 min, låt kallna.
-
Karamellgrädde:
- Karamellisera sockret till karamellgrädden tills det är mörkbrunt. Rör sparsamt och försiktigt så att inte sockret kristalliserar sig, men så att alla ev klumpar försvinner.
- Tillsätt 1/4 av grädden och koka upp. Se till att sockret smälter ut i grädden. Rör ner resten av grädden i karamellen. Låt kallna helt i kyl.
-
Kolafyllning:
- Koka ihop grädde, socker, sirap och glykos till 111°. Ta från värmen och rör ner smöret. Låt kallna.
-
Montering:
- Skär av ett lock på varje bulle. Smält lite socker och doppa ovansidan av locken i karamellen. Låt karamellen stelna.
- Vispa karamellgrädden. Spritsa kolafyllningen och karamellgrädden på semlorna. Lägg karamellocken på semlorna.