![Ett glänsande bakverk. Karamellsemlan har det mesta – karamellgrädde, söt kolafyllning och lagom beska från det karamelliserade sockret.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/karamellsemla/2408114940.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.36,0.52&format=webp&quality=80)
Karamellsemla
![Karamellsemla](https://cdn-kund.arla.se/recept/karamellsemla/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Konditor](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/922834709/a10681ac-8fc7-49c1-9b3a-e7eaff7340f6.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Ett glänsande bakverk. Karamellsemlan har det mesta – karamellgrädde, söt kolafyllning och lagom beska från det karamelliserade sockret.
Gör så här
-
- Blanda alla ingredienser till fördegen i en degblandare och låt jäsa ca 30 min.
- Tillsätt vetedegens ingredienser i fördegen. Arbeta degen ca 8 min. Låt jäsa ca 30 min.
- Ta upp degen och dela i bitar à 60 g, rundriv och lägg på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Baka av i ugn på 200° 8–10 min, låt kallna.
-
Karamellgrädde:
- Karamellisera sockret till karamellgrädden tills det är mörkbrunt. Rör sparsamt och försiktigt så att inte sockret kristalliserar sig, men så att alla ev klumpar försvinner.
- Tillsätt 1/4 av grädden och koka upp. Se till att sockret smälter ut i grädden. Rör ner resten av grädden i karamellen. Låt kallna helt i kyl.
-
Kolafyllning:
- Koka ihop grädde, socker, sirap och glykos till 111°. Ta från värmen och rör ner smöret. Låt kallna.
-
Montering:
- Skär av ett lock på varje bulle. Smält lite socker och doppa ovansidan av locken i karamellen. Låt karamellen stelna.
- Vispa karamellgrädden. Spritsa kolafyllningen och karamellgrädden på semlorna. Lägg karamellocken på semlorna.