Karamelliserad lingonsufflé med chokladsås och honungs- och rosmaringlass

Karamelliserad lingonsufflé med chokladsås och honungs- och rosmaringlass

Gör så här

1.Pensla smör och strö socker i portionsformar, ställ i kyl eller frys under tiden som sufflésmeten förbereds.

2.Smält socker i en panna till en gyllenbrun karamell, lägg ner lingonen och koka ihop till en grov kompott. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner i kompotten. Koka upp så att krämen blir tjock, håll den varm.

3.Vispa äggvitorna med socker och citronsaft till en fast maräng. Vänd ner 1/3 av marängen i den varma krämen, vispa den slät. Vänd sedan ner krämen i resterande maräng. Fördela smeten i formarna. Frys suffléerna ca 3 tim. Håller ca 3 dagar i frys.

4.Koka upp grädden och mjölk med honung, rosmarin och apelsinskal. Vispa äggulorna och socker lätt för hand. Slå den varma gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning till 82° till smeten tjocknat. Sila ner glassmeten i en bunke och kyl snabbt. Kör i glassmaskin.

5.Koka upp grädde, vatten, vanilstång och märg. Häll smeten över chokladen och vispa till en slät sås. Servera såsen varm.

Vid servering
Baka av sufléerna direkt från frysen i ugn, 190° ca 15 min. Strö över lingonpulver och servera med glassen toppad med rosmarinolja samt varm chokladsås à part.

Källa: Peter J Skogström, Årets Kock 2006

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen