![Luftiga suffléer med knastrigt socker och härlig syra från svenska lingon. En fin smakkombination till chokladsåsen och glassen - sött och lite kryddigt på samma gång. Suffléerna kan förberedas och gräddas direkt från frysen.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/karamelliserad-lingonsuffle-med-chokladsas-och-honungs--och-rosmaringlass/3717858669.jpg?width=1230&height=670&rmode=crop&format=webp&quality=80)
Karamelliserad lingonsufflé med chokladsås och honungs- och rosmaringlass
![Karamelliserad lingonsufflé med chokladsås och honungs- och rosmaringlass](https://cdn-kund.arla.se/recept/karamelliserad-lingonsuffle-med-chokladsas-och-honungs--och-rosmaringlass/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Luftiga suffléer med knastrigt socker och härlig syra från svenska lingon. En fin smakkombination till chokladsåsen och glassen - sött och lite kryddigt på samma gång. Suffléerna kan förberedas och gräddas direkt från frysen.
Gör så här
-
- Pensla smör och strö socker i portionsformar, ställ i kyl eller frys under tiden som sufflésmeten förbereds.
- Smält socker i en panna till en gyllenbrun karamell, lägg ner lingonen och koka ihop till en grov kompott. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner i kompotten. Koka upp så att krämen blir tjock, håll den varm.
- Vispa äggvitorna med socker och citronsaft till en fast maräng. Vänd ner 1/3 av marängen i den varma krämen, vispa den slät. Vänd sedan ner krämen i resterande maräng. Fördela smeten i formarna. Frys suffléerna ca 3 tim. Håller ca 3 dagar i frys.
- Koka upp grädden och mjölk med honung, rosmarin och apelsinskal. Vispa äggulorna och socker lätt för hand. Slå den varma gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning till 82° till smeten tjocknat. Sila ner glassmeten i en bunke och kyl snabbt. Kör i glassmaskin.
- Koka upp grädde, vatten, vaniljstång och märg. Häll smeten över chokladen och vispa till en slät sås. Servera såsen varm.
-
Vid servering:
Baka av suffléerna direkt från frysen i ugn, 190° ca 15 min. Strö över lingonpulver och servera med glassen toppad med rosmarinolja samt varm chokladsås à part.