En underbar söt och syrlig kombination toppad med frasiga munkar rullade i hallonsocker.

Kanelbavaroise med åkerbärs- och hallongelé samt varm munk

Recept av Magnus Johansson

En underbar söt och syrlig kombination toppad med frasiga munkar rullade i hallonsocker.

Gör så här

  • Åkerbärs- och hallongelé:

    • Blanda alla ingredienser till gelén och låt koka upp under omrörning. Fyll glasen direkt med hälften av gelén och låt stå i kyl att stelna.
  • Kanelbavoroise:

    • Blanda mjölk, socker, kanel- och vaniljstång. Koka upp och låt sedan stå i ca 15 min. Ta upp kanel- och vaniljstång.
    • Vispa äggula och socker och tillsätt den varma mjölkblandningen. Låt sjuda under vispning till 85°.
    • Krama ur de blötlagda gelatinbladen och blanda ner i den varma blandningen. Sila ner i en bunke och låt stå kallt för att svalna till 20°. Vänd ner den lättvispade grädden.
    • Ta fram geléglasen och fyll på med kanelbavaroise. Låt stå i kyl att stelna.
    • Fyll på med resten av gelén och ställ åter i kyl att stelna.
  • Munkar:

    • Gör en fördeg, låt vila ca 30 min.
    • Blanda fördegen med resten av ingredienserna och kör till en seg och elastisk deg. Slå in i plast och låt jäsa i kyl över natten.
    • Rulla degen till små munkar i önskad form. Låt jäsa i ca 15 min i rumstemperatur.
    • Fritera munkarna i 180° olja till gyllenbrun färg och rulla ihallonsocker (se nedan).
  • Hallonsocker:

    • Blanda socker hallonpuré och låt torka över natten.
  • Servering:

    Garnera glasen med åkerbär eller hallon och små, varma munkar.