
Kanelbavaroise med åkerbärs- och hallongelé samt varm munk


En underbar söt och syrlig kombination toppad med frasiga munkar rullade i hallonsocker.
Gör så här
-
Åkerbärs- och hallongelé:
- Blanda alla ingredienser till gelén och låt koka upp under omrörning. Fyll glasen direkt med hälften av gelén och låt stå i kyl att stelna.
-
Kanelbavoroise:
- Blanda mjölk, socker, kanel- och vaniljstång. Koka upp och låt sedan stå i ca 15 min. Ta upp kanel- och vaniljstång.
- Vispa äggula och socker och tillsätt den varma mjölkblandningen. Låt sjuda under vispning till 85°.
- Krama ur de blötlagda gelatinbladen och blanda ner i den varma blandningen. Sila ner i en bunke och låt stå kallt för att svalna till 20°. Vänd ner den lättvispade grädden.
- Ta fram geléglasen och fyll på med kanelbavaroise. Låt stå i kyl att stelna.
- Fyll på med resten av gelén och ställ åter i kyl att stelna.
-
Munkar:
- Gör en fördeg, låt vila ca 30 min.
- Blanda fördegen med resten av ingredienserna och kör till en seg och elastisk deg. Slå in i plast och låt jäsa i kyl över natten.
- Rulla degen till små munkar i önskad form. Låt jäsa i ca 15 min i rumstemperatur.
- Fritera munkarna i 180° olja till gyllenbrun färg och rulla ihallonsocker (se nedan).
-
Hallonsocker:
- Blanda socker hallonpuré och låt torka över natten.
-
Servering:
- Garnera glasen med åkerbär eller hallon och små, varma munkar.