Jordnötscheesecake med kolarippel
Syndigt god cheesecake med jordnötssmör och kola. För de som vill ha extra allt till fikat. Den syrliga physalisen blir en frisk brytning och krossade nötter en härlig textur.
Gör så här
-
Botten:
- Mixa kexen till smulor och blanda med smöret. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diamter. Grädda i 175° ca 8 min.
-
Fyllning:
- Blanda färskost, socker, ägg och vaniljfrön till en jämn smet. Vänd ner jordnötssmöret i smeten. Sänk värmen till 150°. Grädda ca 45 min och stäng av ugnen och låt kakan stå kvar 30 min i eftervärmen. Ta ut och låt kallna.
-
Salt kolasås:
- Rör ihop smör, socker, grädde och salt i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda ca 6 min. Rör om då och då. Tillsätt vaniljfrön och sjud ytterligare 1 min.
- Häll upp i en ren glasburk och låt kallna i kyl.
-
Till servering:
Rippla kolasås på cheesecaken och strö över krossade nötter. Avsluta med physalis.