Jordgubbstårta
Den svenska jordgubbstårtan i ny stil med vaniljbavaroise, jordgubbscurd och citronkräm på en saftig botten.
Gör så här
-
Biscuit cuillèrebotten:
- Vispa äggula och 200 g socker vitt och fluffigt. Vispa äggvita och 300 g socker till en maräng.
- Vänd ner maräng, mjöl och citronskal i äggulorna.
- Spritsa ut 30 runda bottnar, ca 18 cm i diameter, på bakplåtspapper. Strö över socker och baka av i 220°, 9-10 min.
-
Jordgubbscurd:
- Blanda äggula, ägg och socker i en bunke.
- Koka upp jordgubbspuré i en kastrull och häll den över äggblandningen, blanda runt och häll tillbaka i kastrullen. Värm till 83° under omrörning och häll över i en ren bunke.
- Smält ner gelatinet i krämen. Klicka i smöret lite i taget och mixa slätt med stavmixer.
- Fyll 10 interiörringar, ca 18 cm i diameter, med ca 330 g curd i varje. Ställ in i frysen.
-
Citronkräm:
- Koka upp citronpuré, socker och 600 g vatten i en kastrull.
- Blanda 500 g vatten med majsstärkelse och äggula. Tillsätt citronlagen och blanda runt. Häll tillbaka i kastrullen och värm till en kräm under omrörning. Tillsätt smöret och mixa slätt.
- Fyll 10 interiörringar, ca 18 cm i diameter, med ca 320 g kräm i varje. Ställ in i frysen.
-
Vaniljbavaroise:
- Blanda grädde, mjölk, 350 g socker, urskrapade frön och vaniljstänger i en kastrull.
- Blanda resterande socker med äggula. Koka upp gräddmjölken och häll det över äggulorna, blanda runt och häll tillbaka i kastrullen. Värm till 83° under omrörningoch häll i en ren bunke.
- Smält ner gelatinet i bavaroisen och låt stå i rumstemperatur till 20–22°. Vänd i den löst vispade grädden.
-
Montering och garnering:
- Klä tårtringar, ca 20 cm i diameter, med 5 cm breda plastband. Lägg i en botten och häll på ett lager med vaniljbavaroise.
- Twista i jordgubbscurden och lägg på en botten till.
- Fortsätt med bavaroise och twista sedan i citronkrämen.
- Avsluta med vaniljbavaroise och en botten högst upp.
- Spraya sidorna med choklad. Spritsa en kant med italiensk maräng och garnera med jordgubbar.