Den här ljuvliga jordgubbsbakelsen med bland annat mandelkaramell och en kräm på brynt smör är bakad på svensk grädde och svenskt smör. Bakelsen är framtagen av Disa Molin, Årets konditor 2018.

Jordgubbsbakelse med brynt smör

Jordgubbsbakelse med brynt smör
Recept av Disa Molin

Den här ljuvliga jordgubbsbakelsen med bland annat mandelkaramell och en kräm på brynt smör är bakad på svensk grädde och svenskt smör. Bakelsen är framtagen av Disa Molin, Årets konditor 2018.

Gör så här

  • Mandelmaräng:

    • Vispa äggvita med socker till en fast maräng.
    • Blanda mandelmjöl och florsocker. Melera ner blandningen i marängen och spritsa ut bottnar som passar bakelseformarna i storlek.
    • Baka i ugn på 175° ca 10 min.
  • Jordgubbar:

    • Skiva jordgubbarna tunt.
    • Koka upp vatten, citronsaft och socker i en kastrull. Ta från värmen och smält ner de blötlagda gelatinbladen i sockerlagen och lägg sedan i jordgubbarna.
    • Fyll upp i interiörformar.
  • Mandelkaramell:

    • Rosta mandel på 180°, ca 10 min.
    • Smält sockret till en gyllene karamell och vänd ner mandeln. Häll ut på silipatmatta och låt svalna.
    • Mixa mandelkaramellen grovt och blanda med smält vit choklad. Sprid ut på plåt och låt stelna.
    • Strössla mandellkaramellen i interiören, mellan jordgubbarna och den brynta krämen.
  • Kräm med brynt smör:

    • Bryn smöret i en kastrull. Koka upp mjölk och socker. Blanda äggula med maizena.
    • Temperera äggblandningen med den heta mjölken. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills några bubblor bryter ut.
    • Mixa ner det brynta smöret i krämen och gjut sedan i interiörerna, över mandelkaramellen.
  • Jordgubbsmousse:

    • Värm på de frysta jordgubbarna och mixa ihop med turkisk yoghurt, citronsaft och socker.
    • Vispa grädden löst.
    • Värm gelatinbladen med lite av yoghurtblandningen så gelatinet smälter. Blanda med resterande yoghurtblandning.
    • Vänd ner grädden och gjut i bakelseformar. Tryck ner interiörerna i moussen och avsluta med mandelmarängbottnarna. Ställ i frys.
  • Sablébotten:

    • Blanda ingredienserna till en deg i maskin med vinge. Kyl ett dygn.
    • Kavla ut straxt under 3 mm och stansa ut kex som passar bakelseformarna.
    • Baka mellan 2 perforerade mattor på 170° ca 11 min.
  • Montering:

    • Ta ut de frysta bakelserna ur formarna och spraya dem med en blandning av smält vit choklad och kakaosmör (50/50).
    • Placera bakelserna på sablébottnarna och dekorera med lite kräm med brynt smör, en liten bit jordgubb, oxalis och Arla Ko chokladsigill.