Den klassiska gratängen Janssons frestelse är ett måste på varje julbord. Om det är ett stort julbord går det åt endast 70–100 g gratäng per person. Den här satsen ger drygt 200 g per portion.

Janssons frestelse

Den klassiska gratängen Janssons frestelse är ett måste på varje julbord. Om det är ett stort julbord går det åt endast 70–100 g gratäng per person. Den här satsen ger drygt 200 g per portion.

Gör så här

    • Skär löken i tunna skivor. Stek löken i smöret, den ska få lite färg men inte brännas.
    • Skär potatisen i tunna strimlor.
    • Varva potatis, stekt lök och ansjovisfiléer i en smord form eller ett bleck. Börja och sluta med potatis.
    • Blanda grädde och ansjovisspad efter smak och häll över potatisen. Strö över ströbröd och hyvla eller klicka på smöret.
    • Grädda i ugn på 180° i 45–60 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg.