Hörökt apachepotatis med gotlandstryffel och syrad grädde
Apachepotatis är små och runda med fläckigt skal. Rökta i hö och friterade blir de en delikatess ihop med brynt smör, syrad grädde och tryffel.
Gör så här
-
- Blanda ingredienserna till den syrade grädden och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar.
- Sautera potatis, lök och vitlök i olja. Tillsätt vin, buljong och örter, låt sjuda till potatisen är mjuk. Ta upp potatisen och sila buljongen. Rök potatisen i abu-låda med hö.
- Blanda brynt smör med potatisbuljong och smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
- Skölj riven potatis i ljummet vatten. Låt rinna av på handduk. Värm oljan till 180°. Fritera potatisen krispig och gyllenbrun. Låt rinna av på papper och salta lätt.
-
Vid servering:
Rosta den rökta potatisen i lite smör. Servera med brynt smör, syrad grädde, krispig potatis och riv över tryffel.