Apachepotatis är små och runda med fläckigt skal. Rökta i hö och friterade blir de en delikatess ihop med brynt smör, syrad grädde och tryffel.

Hörökt apachepotatis med gotlandstryffel och syrad grädde

Recept av Magnus Lindström

Apachepotatis är små och runda med fläckigt skal. Rökta i hö och friterade blir de en delikatess ihop med brynt smör, syrad grädde och tryffel.

Gör så här

    • Blanda ingredienserna till den syrade grädden och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar.
    • Sautera potatis, lök och vitlök i olja. Tillsätt vin, buljong och örter, låt sjuda till potatisen är mjuk. Ta upp potatisen och sila buljongen. Rök potatisen i abu-låda med hö.
    • Blanda brynt smör med potatisbuljong och smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
    • Skölj riven potatis i ljummet vatten. Låt rinna av på handduk. Värm oljan till 180°. Fritera potatisen krispig och gyllenbrun. Låt rinna av på papper och salta lätt.
  • Vid servering:

    Rosta den rökta potatisen i lite smör. Servera med brynt smör, syrad grädde, krispig potatis och riv över tryffel.