
Het tårta på mango, passion och lemon drops


Årets smak hetta passar inte bara i mat, utan även fint i bakverk. I den här tårtan har Disa adderat chili i en kräm med passionsfrukt vilken gör sig perfekt tillsammans med kokosbotten, färskostbavaroise och mangokompott. Får du inte tag på lemon drop chili? Välj en annan gul chilisort.
Gör så här
-
Kokosbotten:
- Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Tillsätt kokos, limeskal, majsstärkelse och smält smör. Klä 2 ringar, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper och stryk ut smeten.
- Baka av i ugn på 160° ca 20 min. Låt kallna.
-
Mangokompott:
- Koka upp mango, puré och socker. Blanda vatten med maizena och red av kompotten. Tillsätt gelatinet.
- Fördela på bottnarna i tårtringarna och frys.
-
Chilikräm:
- Mixa puré med chili (hela chilin med kärnor).
- Koka upp puré och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll tillbaka ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 84°. Sila, låt svalna till 35°.
- Montera ner smöret och gjut i 2 runda interiörformar, 18 cm i diameter, frys. Ta ur formarna och lägg på mangokompotten i tårtringarna. Frys.
-
Rostad kokos:
- Rosta kokos i ugn på 170° ca 7 min.
- Smält kakaosmöret och vänd ner i kokoschipsen.
-
Mango-chantilly:
- Koka upp grädde, puré och socker. Tillsätt gelatinet och kyl över natten.
- Vispa upp och gjut i 2 exteriörringar, 18 cm i diameter. Frys.
- Spritsa mango-chantilly på chilikrämen i tårtringarna, strö över rostad kokos (se ovan) och frys.
-
Färskostbavaroise med passionsfrukt:
- Koka upp puré och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll tillbaka ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 84°. Tillsätt gelatinet och sedan färskosten.
- Vänd ner den lättvispade grädden. Gjut i 2 tårtringar, 22 cm i diameter, och lägg i interiörerna med bottnarna överst. Frys.
-
Passionsfruktsglaze:
- Koka upp puré, glykos och socker till 110°. Tillsätt gelatinet. Mixa ihop med vit choklad och grädde.
- Sila och glasera de frysta tårtorna när glazen är 34°. Låt tina ca 1 tim i rumstemperatur innan garnering.
-
Garnering:
- Dekorera tårtorna med mangoringarna, chokladplattorna och torkad chili.