Som en liten rulltårta med marmelad. Havtornens friska syra får sällskap av päron för att dämpa bärens skarpt intensiva smak. Sötman kommer från den kavlade mandelmassan. Kalle gillar hasselnötter som blir en utmärkt kombination till havtorn ihop med nougat.

Havtornsrulle med mandel och nougat

Recept av Kalle Bengtsson

Som en liten rulltårta med marmelad. Havtornens friska syra får sällskap av päron för att dämpa bärens skarpt intensiva smak. Sötman kommer från den kavlade mandelmassan. Kalle gillar hasselnötter som blir en utmärkt kombination till havtorn ihop med nougat.

Gör så här

  • Havtornsmarmelad:

    • Blanda socker med pektin. Värm puréerna till 45° och tillsätt sockerblandningen och glykos, koka till 106°. Lös upp citronsyran med lite vatten och rör ner i marmeladen. Stryk ut 2 mm tunt på silpat. Låt stelna i rumstemperatur.
    • Kavla ut mandelmassan 2 mm tunt mellan bakplåtspapper. Lägg mandelmassan på marmeladen och rulla ihop till 5 cm tjocka rullar. Rulla i socker och skär rullarna i 1,5 cm skivor.
  • Nougat:

    • Koka upp grädde, glykos och havssalt. Häll den varma grädden över praliné och choklad, mixa slätt. Tillsätt smör och amaretto och mixa slätt på nytt. Låt svalna.
    • Spritsa toppar med nougat på havtornsrullarna. Dekorera med delade hasselnötter.