Smakfulla tarteletter fyllda med syrlig havtornscurd, fint dekorerade med söt lakritsmaräng, karamelliserade mandlar och oxalis.

Havtorn - lakrits - mandel

Recept av Marie Skogström

Smakfulla tarteletter fyllda med syrlig havtornscurd, fint dekorerade med söt lakritsmaräng, karamelliserade mandlar och oxalis.

Gör så här

  • Havtornscurd:

    • Vispa ihop ägg och socker. Koka upp purén och tillsätt äggvispet. Sjud försiktigt under ständig vispning tills smeten tjocknat.
    • Tillsätt smör och gelatinblad, sila och kyl ner.
  • Mandelmördeg:

    • Arbeta vetemjöl, mandelmjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa. Tillsätt ägg och arbeta ihop till en deg.
    • Kavla ut degen ca 3 mm tunn. Klä tartelettformar, 7 cm i diameter, med mördegen och låt stå i frysen 30–40 min. Baka av i 200° 8–10 min till gyllenbrun färg. Låt svalna och fyll med havtornscurd.
  • Varmvispad maräng:

    • Vispa äggvita, citronsaft och socker över vattenbad till ca 60°, vispa sedan marängen kall i maskin.
    • Spritsa direkt på tarteletterna.
  • Karamelliserade salta mandlar:

    • Smält sockret till en gyllenbrun karamell i en stekpanna. Tillsätt mandel och vänd runt så att alla mandlar blir täckta av socker, rör ner smöret.
    • Strö över lite flingsalt och lägg upp på bakplåtspapper eller silpat.
  • Montering:

    • Droppa på lakritspasta på marängen, dekorera med oxalis och delade, karamelliserade salta mandlar.