
Havtorn - lakrits - mandel


Smakfulla tarteletter fyllda med syrlig havtornscurd, fint dekorerade med söt lakritsmaräng, karamelliserade mandlar och oxalis.
Gör så här
-
Havtornscurd:
- Vispa ihop ägg och socker. Koka upp purén och tillsätt äggvispet. Sjud försiktigt under ständig vispning tills smeten tjocknat.
- Tillsätt smör och gelatinblad, sila och kyl ner.
-
Mandelmördeg:
- Arbeta vetemjöl, mandelmjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa. Tillsätt ägg och arbeta ihop till en deg.
- Kavla ut degen ca 3 mm tunn. Klä tartelettformar, 7 cm i diameter, med mördegen och låt stå i frysen 30–40 min. Baka av i 200° 8–10 min till gyllenbrun färg. Låt svalna och fyll med havtornscurd.
-
Varmvispad maräng:
- Vispa äggvita, citronsaft och socker över vattenbad till ca 60°, vispa sedan marängen kall i maskin.
- Spritsa direkt på tarteletterna.
-
Karamelliserade salta mandlar:
- Smält sockret till en gyllenbrun karamell i en stekpanna. Tillsätt mandel och vänd runt så att alla mandlar blir täckta av socker, rör ner smöret.
- Strö över lite flingsalt och lägg upp på bakplåtspapper eller silpat.
-
Montering:
- Droppa på lakritspasta på marängen, dekorera med oxalis och delade, karamelliserade salta mandlar.