Hamburgerbröden och korvbröden bakas på briochedeg, vilken innehåller mycket ägg och smör. Bröden blir både luftiga och saftiga. De kan med fördel rostas lätt innan burgaren läggs ihop.

Hamburgerbröd och korvbröd

Hamburgerbröd och korvbröd
Recept av Alexander Pelli

Hamburgerbröden och korvbröden bakas på briochedeg, vilken innehåller mycket ägg och smör. Bröden blir både luftiga och saftiga. De kan med fördel rostas lätt innan burgaren läggs ihop.

Gör så här

  • Dag 1
  • Fördeg:
    • Blanda samman i 3–5 min.
    • Låt ligga övertäckt i 45–60 min.
  • Bortgörning:
    • Blanda fördegen med strösocker och salt i 10–14 min långsamt. Glutenbildningen skall vara stark.
    • Tillsätt kallt smör i 3 delar, blanda 3–5 min mellan varje del. Skrapa blandaren vid behov.
    • Fortsätt blanda degen långsamt tills den är glansig och homogen. Blanda snabbt vid behov.
  • Liggtid:
    • Lägg i oljad back, förslut. Liggtid 30 min i rumstemperatur.
    • Vik degen, ställ in på kyl i 18–24 h.
  • Dag 2
  • Uppslag:
    • Vikter styckvis och hela bräck: Hamburgerbröd - 60 g eller 70 g 1800 g eller 2100 g per bräck Korvbröd - 60 g 1800 g per bräck
    • Låt bräcken vila tills avslappnad i kylen under kåpa eller plast.
    • Bräck och runddriv. Eller Bräck och forma till korvbröd.
  • Jäsning:
    • 26–28° och 75–85 % fukt.
    • Äggpensla efter önskemål: Spröa efter rasken vid äggpensling och äggpensla 2 gånger, låt torka mellan penslingarna.
  • Avbakning stenugn:
    • Utan galler från början, sätt in vid behov. Över: ca 180° / Under: 190°
    • Hamburgerbröd: 10–13 min Korvbröd: 9–11 min
    • Valfritt: Pensla eller spraya med mjölk efter ugn.
  • Avbakning stick-/varmluftsugn:
    • Hamburgerbröd: 9–12 min Ca 175° Korvbröd: 8–11 min Ca 180°
    • Valfritt: Pensla eller spraya med mjölk efter ugn.