Gurkgranité med yoghurtskum och kummin-shortbread

Recept av Magnus Johansson

Gör så här

  • Gurkgranité:

    Mixa gurka med socker. Frys in i ett bleck.
  • Yoghurtskum:

    Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp mjölk, grädde, socker och kummin. Vispa äggula och citronsaft lätt, slå det över mjölkblandningen. Sjud allt till 82°. Tillsätt de avrunna gelatinbladen och sila genom en chinoise. Blanda väl och tillsätt yoghurten. Häll ut på bleck och låt svalna. Fyll en sifon och ladda med dubbla patroner.
  • Kummin-shortbread:

    Sikta mjöl och salt. Kör smör och socker med en vinge i blandare tills det mjuknar. Tillsätt ägg, mjölet och nötter och kör massan. Kyl tills degen är riktigt kall. Rulla ut rullar. Pensla med äggula och rulla i kummin. Skär ca 5 mm tjocka skivor. Lägg på plåt, strö lite grovsalt ovanpå. Baka i 180° i 5-8 minuter.
  • Montering:

    Skiva gurka i tunna skivor på skärmaskin, ta bort mittendelen med låt skalet vara kvar. Skär ca 8 cm långa och ca 1 cm breda skivor. Lägg gurkskivor bredvid varandra på tallrik. Riv lite granité och lägg ovanpå gurkskivorna. Lägg en topp av skum på granité och servera med shortbread.