Gulbetor "Borsjtj" med rökta laxfenor, gurka och citronsmetana

Gulbetor "Borsjtj" med rökta laxfenor, gurka och citronsmetana

Gulbetor "Borsjtj" med rökta laxfenor, gurka och citronsmetana
Recept av Viktor Westerlind

Gör så här

    • Koka gulbetorna i lättsaltat vatten ca 45 min. Spola dem kalla. Skär hälften av gulbetorna i snygga tärningar, 2x2 cm. Mixa resten till en slät kräm. Koka upp krämen med grädden i en kastrull. Späd med buljong till önskad soppkonsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Håll varm.
    • Smaka av smetana med citronskal, citronsaft och salt.
    • Plocka köttet från laxfenorna. Skär gurkan i lika stora tärningar som gulbetorna.
    • Fördela gulbetstärningar och gurktärningar i djupa tallrikar. Strö över laxköttet. Fördela dillvippor och klicka i citronsmetana. Ställ ut tallrikarna vid bordet så att gästerna får se! Fördela den varma soppan över tallrikarna. Servera extra smetana bredvid.