Ärter x 3. Bygg en stabil bas på gulärtspolenta och toppa med gråärtsragu och grönärtspuré. Toppa med citruskokt kålrot.

Gulärtspolenta, gråärtsragu och grönärtspuré

Recept av David Lundqvist

Ärter x 3. Bygg en stabil bas på gulärtspolenta och toppa med gråärtsragu och grönärtspuré. Toppa med citruskokt kålrot.

Gör så här

  • Gulärtspolenta:

    • Mixa de gula ärterna till ett lite grovt mjöl i kannmixer.
    • Värm buljong och vin i en kastrull. Håll det varmt.
    • Fräs schalottenlök och vitlök i rapsolja på medelhög värme i en vid kastrull. Tillsätt ärtmjölet och stek en stund under omrörning. Tillsätt den varma buljongen lite i taget under omrörning och sjud på låg värme tills ärtmjölet har mjuknat. Tillsätt smör och färskost lite i taget till en krämig ”polenta”.
    • Avsluta med ost och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  • Gråärtsragu:

    • Blötlägg ärterna under natten. Koka dem mjuka i nytt vatten.
    • Bryn smöret i en panna och tillsätt de kokta ärterna, schalottenlök, citronskal och citronsaft. Låt allt bli varmt.
    • Vänd ner spenat, rödlök och örter. Smaka av med salt och peppar.
  • Grönärtspuré:

    • Koka upp vatten och salt. Blanchera ärterna ca 30 sekunder och låt rinna av.
    • Mixa ärterna direkt med smetana, smör, schalottenlök och vitlök i kannmixer ca 10 min tills purén är helt slätt. Smaka av med wasabipulver, salt och peppar. Lägg i spritspåse.
  • Citruskokt kålrot:

    • Skala och skär kålroten i grova tärningar. Koka upp vatten och vin, tillsätt citronskal (tunt skalat med potatisskalare), citronsaft, honung och salt. Sjud kålroten i lagen tills den mjuknat, 20–30 min.
    • Lyft kålroten ur lagen. Koka ihop lagen tills ca ¼ återstår och smaksätt med dijonsenap.
    • Glasera kålroten med lagen och smaka av med peppar.
  • Grönsaksbuljong:

    • Koka upp och sjud alla ingredienser ca 1,5 tim. Låt dra i ytterligare 1,5 tim, gärna över natten. Sila genom chinois och koka ihop tills ca ¼ återstår.
    • Smaka av med smör, maltvinäger, salt och peppar. Spräck buljongen med olivoljan vid servering.
  • Till servering:

    • Lägg upp gulärtspolentan i tallrikar. Toppa med gråärtsragu och citruskokt kålrot.
    • Spritsa på grönärtspuré och ringla på lite grön örtolja eller olivolja. Garnera med timjan och krasse. Servera med den spräckta grönsaksbuljongen.