Det här är receptet på själva kakan. Maräng och mandel ger den dess speciella konsistens med den karakteristiska kanten nedtill. De färgas naturligt med bland annat ört- eller grönsaksjuicer.

Grundrecept macarons

Recept av Roland Persson

Det här är receptet på själva kakan. Maräng och mandel ger den dess speciella konsistens med den karakteristiska kanten nedtill. De färgas naturligt med bland annat ört- eller grönsaksjuicer.

Gör så här

    • Koka upp bläck eller juice med socker. Starta vispningen av hälften av äggvitan (55 g vid 10 st) då sockerlagen är upp i 115°. Fortsätt att koka sockerlagen till 119°.
    • Häll sockerlagen lite i taget under vispning i den uppvispade äggvitan. Vispa marängen kall.
    • Mixa mandelmjöl med florsocker. Sikta genom en finmaskig sil två gånger. Blanda med resten av den ovispade äggvitan (55 g vid 10 st).
    • Vänd ned 1/3 av marängen i mandelsmeten. Vänd sedan försiktigt ned resterande maräng.
    • Fyll i spritpåse med rak tyll. Spritsa rundlar stora som femkronor (2-3 cm i diameter) på bakplåtspapper. Låt vila ca 30 min.
    • Baka av i ugn, 160° i 13-15 min, låt svalna. Förvara i lufttäta låda i frysen.