Ett klassiskt, lätt och luftigt franskt frukostbröd med kraftig smörsmak. Trots sockret i degen är det mer som ett bröd än ett sötebröd.

Grundrecept brioche

Recept av Sara Aasum Hultberg

Ett klassiskt, lätt och luftigt franskt frukostbröd med kraftig smörsmak. Trots sockret i degen är det mer som ett bröd än ett sötebröd.

Gör så här

    • Låt smöret bli rumstempererat. Kör alla ingredienser utom smöret med degkrok i en bunke på låg hastighet i ett par minuter. När degen har gått ihop öka hastigheten och kör den smidig, ca 5 min.
    • Skär smöret i mindre bitar och tillsätt i degen i 3 omgångar på låg hastighet, kör tills allt smör har gått in i degen.
    • Lägg degen i en plastlåda, låt stå i kyl över natten.
  • Dag 2:

    • Smöra 2 brödformar som rymmer 1,5–2 liter. Dela degen i 2 lika stora delar och forma till fina bröd och lägg i formarna. Låt jäsa till dubbel storlek.
    • Baka av i ugn på 180-200° beroende på ugn i 35–40 min, till en innertemperatur på 96˚. Låt svalna på galler.