Det här är en vegetarisk variant på Janssons frestelse, med inlagd paprika och cornichons, som båda tillför något nytt till den klassiska gratängen. Vill ni utesluta cornichons, till t ex skolans jultallrik, salta lite extra i gratängen.
Specialkost: Går att göra laktosfri genom att använda laktosfria produkter.

Grön Janssons frestelse med inlagd paprika och cornichons

Det här är en vegetarisk variant på Janssons frestelse, med inlagd paprika och cornichons, som båda tillför något nytt till den klassiska gratängen. Vill ni utesluta cornichons, till t ex skolans jultallrik, salta lite extra i gratängen. Specialkost: Går att göra laktosfri genom att använda laktosfria produkter.

Gör så här

    • Koka upp ättikslagen med alla kryddor och låt svalna. Bränn av paprikorna med en brännare eller rosta i ugn på hög värme så att de blir helt svarta. Lägg i en plastpåse att svalna. Skala paprikorna och ta bort kärnhusen. Strimla paprikorna tunt. Lägg i lagen och låt dra minst 1 tim.
    • Skiva löken tunt på mandolin. Stek löken på låg temperatur i hälften av smöret så att den bli mjuk och gyllene. Skär potatisen i 6 mm tunna stavar.
    • Smörj en ugnsform med resterande smör och varva potatis, avrunnen paprika, lök och skivade (på längden) cornichons. Salta och peppra lätt mellan varven. Häll på grädde och strö över panko. Baka i ugn på 180° 30–40 min.