En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och  vaniljglass. Här gömmer sig syltade nypon i äggformade snöbollar av gräddmousse  på en mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.

Gräddmousse med nypon och mandelsmulor

Gräddmousse med nypon och mandelsmulor

En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. Här gömmer sig syltade nypon i äggformade snöbollar av gräddmousse på en mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.

Gör så här

  • Nyponkröm:

    • Koka upp nyponpuré, citronsaft och socker med agar agar. Koka ett par minuter och låt kallna.  Mixa till krämig konsistens.
  • Mandelsmulor med nypon:

    • Hacka samman alla ingredienser till en deg.
    • Sprid ut på plåt med bakplåtspapper. Baka av  i ugn på 170° ca 10 min.
  • Gräddmousse:

    • Blanda grädde, mjölk och hel vaniljstång, låt stå  i kyl över natten. Koka upp och låt dra en stund så att vaniljsmaken kommer fram.
    • Rör ihop socker och äggula. Rör ner äggblandningen i gräddmjölken. Värm till 85° under konstant omrörning.
    • Tillsätt gelatinbladen och sila. Låt krämen svalna till 35°. Blanda grädden med krämen.
  • Montering:

    • Spritsa upp gräddmoussen i silikonformar. Göm nyponkrämen och några syltade nypon i mitten av gräddmoussen. Täck med mandelsmulorna som en botten och ställ i frys.
    • Ta ur frysen och spreja med vit chokladspray och dekorera med vita kanderade nyponrosor, lite nyponskal från syltade nypon och sockerkulor.