Gräddmousse med nypon och mandelsmulor
En av barndomens kvardröjande smaker är nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass. Här gömmer sig syltade nypon i äggformade snöbollar av gräddmousse på en mandelbotten. Nostalgi har aldrig smakat så bra.
Gör så här
-
Nyponkröm:
- Koka upp nyponpuré, citronsaft och socker med agar agar. Koka ett par minuter och låt kallna. Mixa till krämig konsistens.
-
Mandelsmulor med nypon:
- Hacka samman alla ingredienser till en deg.
- Sprid ut på plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 170° ca 10 min.
-
Gräddmousse:
- Blanda grädde, mjölk och hel vaniljstång, låt stå i kyl över natten. Koka upp och låt dra en stund så att vaniljsmaken kommer fram.
- Rör ihop socker och äggula. Rör ner äggblandningen i gräddmjölken. Värm till 85° under konstant omrörning.
- Tillsätt gelatinbladen och sila. Låt krämen svalna till 35°. Blanda grädden med krämen.
-
Montering:
- Spritsa upp gräddmoussen i silikonformar. Göm nyponkrämen och några syltade nypon i mitten av gräddmoussen. Täck med mandelsmulorna som en botten och ställ i frys.
- Ta ur frysen och spreja med vit chokladspray och dekorera med vita kanderade nyponrosor, lite nyponskal från syltade nypon och sockerkulor.