Gräddkola med flingsalt
Klassisk seg gräddkola doppad i mörk choklad med lite flingsalt på toppen. Kombinationen gör dem omöjliga att motstå.
Gör så här
-
- Smöra en lagom stor form och lägg bakplåtspapper i botten.
- Lägg delade vaniljstång i en kastrull med grädde, vaniljsocker och smör, värm tills smöret har smält.
- Koka upp glykos och häll i sockret lite i taget och blanda. Låt allt koka till 170° eller till gyllenbrun färg.
- Plocka upp vaniljstången från grädden och häll försiktigt grädden i karamellen och koka igen till 123°. Rör om då och då så kolan inte bränns i botten.
- Häll upp kolan i formen och låt svalna 3-4 tim i rumstemperatur eller i kyl.
- Dela kolan i lagom stora bitar. Doppa i tempererad choklad och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och låt stelna.