En vacker och supergod liten julrätt utan svinn. Svarvad kålrot i långa band rullas ihop och bakas med smakrik grädde och kryddpeppar. De picklade kantbitarna blir topping ihop med fänkål, kålskott och mandel.

Gräddbakade kålrotsrullar med fänkål, kålskott och mandel

Recept av Johan Backeus

En vacker och supergod liten julrätt utan svinn. Svarvad kålrot i långa band rullas ihop och bakas med smakrik grädde och kryddpeppar. De picklade kantbitarna blir topping ihop med fänkål, kålskott och mandel.

Gör så här

    • Skala och svarva kålroten till tunna ark på en grönsakssvarv. Rulla ihop kålrotsarken till tjocka rullar, ca 7 cm i diameter, och skär i 2 cm skivor. Lägg kantbitarna i 1-2-3-lagen.
    • Smörj portionsformar, t ex silikonformar eller muffinsplåt. Lägg i kålrotsrullarna.
    • Koka ihop grädde, mjölk, smör, timjan, krossade vitlöksklyftor och kryddpepparkorn ca 7 min.
    • Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer kryddpeppar. Plocka upp timjan och vitlök. Häll gräddkoket på kålrotsrullarna i formarna. Baka i ugn på 180° 30–40 min tills kålroten är mjuk med liten kärna.
    • Hyvla fänkålen tunt på mandolin, plocka kålskotten och lägg allt i kallt vatten.
    • Vid servering: Sila av den picklade kålroten och blanda med fänkålen. Lägg de gräddbakade kålrotsrullarna på tallrikar och toppa med picklad kålrot, fänkål, grovhackad mandel och kålskott.