Gräddbakade kålrotsrullar med fänkål, kålskott och mandel
En vacker och supergod liten julrätt utan svinn. Svarvad kålrot i långa band rullas ihop och bakas med smakrik grädde och kryddpeppar. De picklade kantbitarna blir topping ihop med fänkål, kålskott och mandel.
Gör så här
-
- Skala och svarva kålroten till tunna ark på en grönsakssvarv. Rulla ihop kålrotsarken till tjocka rullar, ca 7 cm i diameter, och skär i 2 cm skivor. Lägg kantbitarna i 1-2-3-lagen.
- Smörj portionsformar, t ex silikonformar eller muffinsplåt. Lägg i kålrotsrullarna.
- Koka ihop grädde, mjölk, smör, timjan, krossade vitlöksklyftor och kryddpepparkorn ca 7 min.
- Smaka av med salt, svartpeppar och ev mer kryddpeppar. Plocka upp timjan och vitlök. Häll gräddkoket på kålrotsrullarna i formarna. Baka i ugn på 180° 30–40 min tills kålroten är mjuk med liten kärna.
- Hyvla fänkålen tunt på mandolin, plocka kålskotten och lägg allt i kallt vatten.
- Vid servering: Sila av den picklade kålroten och blanda med fänkålen. Lägg de gräddbakade kålrotsrullarna på tallrikar och toppa med picklad kålrot, fänkål, grovhackad mandel och kålskott.