En underbar dessert som påminner om en glace au four. Frasiga marängbottnar med frystorkade hallon och syrlig yoghurtglass toppas med italiensk lakritsmaräng. Marängbottnarna kan bakas i förväg.

Glasstårta Baked Alaska

Recept av Sara Aasum Hultberg

En underbar dessert som påminner om en glace au four. Frasiga marängbottnar med frystorkade hallon och syrlig yoghurtglass toppas med italiensk lakritsmaräng. Marängbottnarna kan bakas i förväg.

Gör så här

    • Blanda äggvita och socker till marängbottnarna och värm i en kastrull eller vattenbad under vispning till ca 60°. Vispa upp till full volym i maskin. Vänd ner de frystorkade hallonen.
    • Bred ut marängen i 2 tårtringar, ca 20 cm i diameter. Baka av i ugnen på 130° ca 15 min, sänk värmen till 100° och baka ca 30 min till. Låt ev gå på eftervärme med öppen lucka.
    • Koka upp socker, vatten, glykos, limeskal och saft till en sockerlag. Låt kallna helt. Mixa sockerlagen med matyoghurten och kör i glassmaskin.
    • Varva glassen mellan marängbottnarna och frys i minst 4 tim.
    • Börja sakta vispa äggvitan till den italienska marängen i en vispmaskin under tiden sockerlagen i nästa punkt börjar koka.
    • Koka socker och vatten till 121°. Häll den heta lagen i en tunn stråle ner i den vispade äggvitan under långsam vispning. Öka sedan hastigheten och vispa tills marängen har full volym. Vänd ner lakritsgranulat. Låt svalna.
    • Bred den italienska marängen på och runt tårtan och bränn av. Dekorera med färska bär och lakritsgranulat.