Glassdessert "more is more" med saffransmjukglass, chokladsmulor, chokladsås, saffransmaränger och vaniljglass som varvas i höga glas, så man ser alla lager. Det här kommer att bli en favorit på menyn!

Glassdessert med saffran, choklad och maräng

Glassdessert med saffran, choklad och maräng
Recept av Sara Aasum Hultberg

Glassdessert "more is more" med saffransmjukglass, chokladsmulor, chokladsås, saffransmaränger och vaniljglass som varvas i höga glas, så man ser alla lager. Det här kommer att bli en favorit på menyn!

Gör så här

  • Mjukglass med saffran:

    • Blanda mjölk, grädde och saffran. Väg upp de torra ingredienserna.
    • Mixa samman mjölkblandningen och de torra ingredienserna med en bra stavmixer. Låt vila i kyl över natten.
    • Sila glassen. Fyll upp mjukglassmaskinen och ställ in rätt tryck, efter vilken maskin du har.
  • Vaniljglass:

    • Blanda vaniljfrön och stång med grädde, mjölk, socker och honung i en kastrull.
    • Blanda äggula med socker. Koka upp gräddblandningen och tillsätt hälften i äggulorna under vispning.
    • Häll tillbaka i kastrullen och värm under vispning till 84°. Ta direkt från plattan och smält ner gelatinet. Sila och kyl gärna över natten.
    • Frys i paco jet-bägare. Kör i paco jet vid servering.
  • Saffransmaränger:

    • Vispa upp äggvitan till ett skum. Tillsätt strösocker lite i taget och vispa till en fast maräng.
    • Tillsätt florsocker och saffran och vispa snabbt ihop till en gul maräng. Bred ut tunt på en silpatmatta och toppa med mixade kakaonibs.
    • Torka i ugn eller torkskåp på 70°, ca 4 tim.
  • Chokladsmulor:

    • Smält chokladen och låt den svalna. Lägg över i en köksmaskin med visp.
    • Blanda vatten och socker i en kastrull och koka till 148°.
    • Häll sockerlagen i chokladen med en tunn stråle under vispning. Vispa på full volym tills den smular sönder. Skrapa ev ner chokladen från kanterna och vispa lite mer.
    • Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och strö på flingsalt. Låt svalna.
  • Chokladsås:

    • Blanda första mängden vatten och socker i en kastrull och koka försiktigt till en karamell.
    • Sänk värmen och tillsätt andra mängden vattnet i omgångar under vispning.
    • Tillsätt kakao och smör och sjud ca 5 min. Sila av och låt svalna.
  • Servering:

    • Varva chokladsmulor, mjukglass, chokladsås, maräng och vaniljglass i höga glas.