En dröm dessertälskare - sötsyrlig, krämig glass med somriga smaker. Lägg glassen på din favoritbotten. Perfekt att sälja som en minitårta eller portionsglas.

Glass på ugnsbakade jordgubbar med krispig rabarber- och jordgubbssallad

Recept av Magnus Johansson

En dröm dessertälskare - sötsyrlig, krämig glass med somriga smaker. Lägg glassen på din favoritbotten. Perfekt att sälja som en minitårta eller portionsglas.

Gör så här

  • Mandel- och kardemummabotten:

    • Vispa mandelmjöl, florsocker och ägg luftigt i ca 10 min.
    • Sikta ner vetemjölet i äggvispet. Ta bort ca 10% av massan och rör ut med smöret. Vänd därefter ner smörblandningen i resterande smet.
    • Vispa under tiden äggvita och florsocker till en fast maräng. Vänd ner i mandelsmeten.
    • Stryk ut smeten till ett ca 3 mm tjockt lager på ett bakplåtspapper, strö på kardemummasocker och baka i ugn, 210° ca 6 min tills botten har en gyllenbrun färg.
  • Jordgubbsglass:

    • Baka jordgubbarna i ugn, 140° ca 1 tim så att 1 kg återstår.
    • Tillsätt resten av ingredienserna och mixa slät. Frys i glassmaskin.
  • Rabarber- och jordgubbssallad:

    • Blanda alla ingredienser, låt vila ca 30 min.
  • Maräng:

    • Vispa äggvita och socker till en krämig maräng. Vänd ner purén så att marängen blir melerad.
  • Servering:

    Lägg en mandel- och kardemummabotten i valfri ring. Fyll på med jordgubbsglass, en ny botten och sedan glass tills ringen är helt fylld. Låt stelna i frys. Ta bort ringen och spritsa marängtoppar på glassen. Bränn av marängen lätt med en brännare. Toppa bakelsen med kardemummasocker samt rabarber och jordgubbssallad.