En hyllning till Tore Wretman och en variant på Gâteau Riche Gala. Vaniljglassen är utbytt mot björnbärsglass som här ligger bredvid bakelsen med chokladbavaroise. 
Överraska med varm chokladsås med kaffesmak.

Gâteau med hasselnöt, choklad och björnbär

Recept av Anders Oscarsson

En hyllning till Tore Wretman och en variant på Gâteau Riche Gala. Vaniljglassen är utbytt mot björnbärsglass som här ligger bredvid bakelsen med chokladbavaroise. Överraska med varm chokladsås med kaffesmak.

Gör så här

  • Björnbärscrème:

    • Blanda allt och koka ett par minuter. Plasta mot ytan och kyl ner.
  • Chokladbavaroise:

    • Värm grädde, mjölk, äggula och socker till 82° under omrörning. Sila blandningen över chokladen och rör slät. Tillsätt gelatin, sila och kyl till 28°. Vänd ner löst vispad grädde, plasta mot ytan och kyl ner.
    • Spritsa till knappt hälften i silikonringar, 8 cm i diameter och frys. Ta ut och spritsa i björnbärs crèmen. Fyll på med bavaroise hela vägen upp och frys igen.
    • Ta ut ur formarna och lägg på galler. Spreja med spraychoklad.
  • Spraychoklad:

    • Smält kakaosmöret och blanda i chokladen, rör slät.
  • Björnbärsgelé:

    • Koka upp puré, socker och citronsyra. Tillsätt gelatin och sila. Häll upp i spritspåse och lägg i kyl.
  • Vit bas till Björnbärsglass:

    • Blanda allt och värm till 85° under omrörning. Sila och kyl.
  • Björnbärsglass:

    • Blanda vit bas med övriga ingredienser och kör i glassmaskin.
  • Björnbärsmarshmallows:

    • Vispa upp äggvitan. Koka upp socker och vatten till 126°. Häll sockerlagen i äggvitan under vispens gång. Tillsätt puré och det smälta gelatinet under vispning. Fortsätt att vispa marängen riktigt fluffig.
    • Spritsa små toppar och sikta över florsocker blandat med majsstärkelse. Låt stelna i rumstemperatur.
  • Hasselnötsbotten:

    • Mixa nötter och socker till ett pulver.
    • Vispa äggvita och socker till en maräng. Blanda ner nötmjölet i marängen.
    • Stryk ut på en silpatmatta och baka av i ugn på 180°  ca 7 min. Stansa ut rundlar, ca 9 cm i diameter.
  • Chokladcrème:

    • Koka upp grädde, mjölk och socker. Blanda äggula och socker och rör ner i gräddmjölken. Värm till 83° under omrörning.
    • Häll blandningen över chokladen och rör slät. Tillsätt gelatin och sila. Plasta mot ytan och kyl ner.
  • Chokladsås:

    • Blanda allt och låt koka upp.
  • Montering:

    • Lägg en hasselnötsbotten på en tallrik. Montera chokladbavaroisen. Spritsa på chokladcrème och björnbärsgelé, lägg på chokladringen.
    • Finhacka lite av hasselnötsbotten. Montera björnbärsglassen på hacket. Dekorera med chokladcrème, björnbärsgelé, björnbärsmarshmallows, björnbär och oxalis. Häll på varm chokladsås vid servering.