Friterad tiramisùboll
Tiramisù är en klassisk italiensk dessert, men även en favoritsmak i den italienska glassdisken. En variant är att fritera glassen så det kalla möter det varma och frasiga i en glassdessert.
Gör så här
-
Tiramisùbollar:
- Forma tiramisùgelaton till 10 bollar och chockfrys i 3 min.
- Vänd bollarna i savoiardikexsmulor och chockfrys i ytterligare 3 min. Vänd i uppvispade ägg och sedan på nytt i kexsmulorna. Chockfrys i 10 min.
- Fritera tiramisùbollarna ca 20 sek i 180° varm olja vid servering
-
Till servering:
- Vispa grädden. Garnera tallrikar med grädde och bär.
- Lägg genast upp de nyfriterade tiramisùbollarna på tallrikarna.
- Ringla över lite kaffesirap och pudra på kakao.
-
Tiramisùgelato:
- Blanda vit och gul bas i en bunke. Tillsätt färskost och tiramisùpasta, mixa slätt.
- Frys i gelatomaskin. Ta ur gelatomaskinen, lägg i kantin och chockfrys i 10 min.
-
Vit bas:
- Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på hög pastörisering. Värm till 40°.
- Blanda de torra ingredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädden. Värm till 85°. Kyl ner till 4°.
- Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
-
Gul bas:
- Häll mjölk i pastörisatorn. Sätt programmet på låg pastörisering. Värm till 40°.
- Blanda de torra ingredienserna och häll i pastörisatorn. Värm till 45° och tillsätt grädde och äggulor. Värm till 65° och låt gå i 30 min. Kyl ner till 4°.
- Låt mogna i minst 4 tim, helst 12 tim i pastörisatorn.
-
Kaffesirap:
- Blanda samtliga ingredienser och värm i en kastrull tills socker och kaffe har löst sig. Förvara kaffesirapen i en flaska.