Olika konsistenser gör en måltid godare och mer intressant. En frasig komponent eller ett frasigt tillbehör kan höja en hel rätt. Här finns sju olika både salta och söta komponenter att laga.

Frasiga komponenter

Recept av Marie Skogström

Olika konsistenser gör en måltid godare och mer intressant. En frasig komponent eller ett frasigt tillbehör kan höja en hel rätt. Här finns sju olika både salta och söta komponenter att laga.

Gör så här

  • Filodegsfras med Svecia:

    • Pensla filodegsarken med äggvita. Varva degen med ost, avsluta med ost och chiliflakes. Pressa lite så att arken fäster ihop.
    • Baka av i ugn på 160° tills flarnet är gyllene och frasigt, 10–15 min.
    • Servera som frasig komponent till sallader eller vegetariska rätter.
  • Frasigt rågbröd:

    • Frys brödet lätt och skär i tunna skivor. Skär skivorna i strimlor.
    • Fritera i 170° varm olja. Låt rinna av och salt.
    • Pimpa salladsbordet med de frasiga brödstrimlorna.
  • Furikake på grönkål och senapsfrön:

    • Smula ner grönkål och noriblad.
    • Rosta senapsfröna i torr panna tills det börjar poppa. Blanda dem försiktigt med de övriga ingredienserna.
    • Servera till ugnsbakad fisk eller som frasig komponent på salladsbordet.
  • Rotfruktsfras:

    • Hyvla rotfrukterna tunt och fritera dem frasiga i 170° varm olja. Låt rinna av och salta.
    • Toppa alla rätter som behöver en extra touch av frasighet.
  • Grönkålsfras:

    • Riv kålen i mindre blad och lägg på plåt. Vänd runt kålen med det smälta smöret och strö över lite salt.
    • Rosta dem torra i ugn på ca 130° (minsta fart på fläkten). Låt svalna och pudra över en god curry eller rökt paprikapulver.
    • Servera som snacks på buffén eller pimpa vilken rätt som helst som behöver en frasig skjuts.
  • Frasig rosépeppar och svecia crunch:

    • Riv och lägg ut osten på plåt med bakplåtspapper.
    • Rosta i ugn på 160° så osten blir krispig med lite färg, men den ska inte bli gyllenbrun. Låt svalna och smula.
    • Rosta panko tillsammans med kryddorna i ugn på 160° tills ströbrödet är lätt gyllene Låt svalna.
    • Blanda panko med den rostade, smulade osten och rostad lök. Smaka av med salt och peppar och blanda med den torkade persiljan.
  • Chokladbollsfras:

    • Blanda samman alla ingredienser till en smulig deg i maskin med vinge.
    • Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Baka krispigt i ugn på 160° i 15–20 min.