Krämig med klassiska sommarsmaker. Jordgubbsbollarna är nerstuckna i flädermoussen för att ge bakelsen en twist.

Fläder- och jordgubbsbakelse med pistagebotten

Recept av Per Olsson

Krämig med klassiska sommarsmaker. Jordgubbsbollarna är nerstuckna i flädermoussen för att ge bakelsen en twist.

Gör så här

  • Pistagebotten:

    • Vispa allt utom äggvita och socker på medelhastighet i ca 10 min.
    • Vispa äggvita och socker till en maräng. Vänd ner marängen i pistagesmeten och bred ut i två kapslar.
    • Baka av i 220°, ca 5 min.
  • Jordgubbskompott:

    • Koka upp socker och vatten. Blanda i jordgubbspuré och smält ner gelatinet.
    • Ställ i kyl tills kompotten börjar sätta sig.
  • Jordgubbsbollar:

    • Koka upp grädde och jordgubbspuré.
    • Vispa socker och äggula och blanda med gräddblandningen.
    • Värm till 80° under omrörning och smält gelatinet.
    • Låt krämen svalna till ca 20°. Vänd i den löst vispade grädden.
    • Spritsa upp i små kupolformade silikonformar och ställ i frys.
  • Flädermousse:

    • Koka socker och vatten till 121° och häll ner i uppvispad äggvita under kraftig vispning. Vispa till en maräng.
    • Smält gelatinet i fläderblomssaften.
    • Blanda ner marängen i saften och sist grädden.
  • Montering och garnering:

    • Slå jordgubbskompotten på ena pistagebottnen i kapseln och lägg sedan på nästa botten.
    • Bred ut flädermoussen jämnt över botten. Tryck ut de små jordgubbsbollarna och fördela jämnt.
    • Ställ i frysen till nästa dag.
    • Spraya med choklad och spritsa över gelé. Skär upp bakelser 4x8 cm och garnera.