En Isländsk specialitet med ångad fisk och potatis som tillagas tillsammans i bleck, som en gratäng. Plokkfiskur är mild i smaken. Servera med krispig gurka blandad med dill.

Fiskgratäng från Island

Fiskgratäng från Island

En Isländsk specialitet med ångad fisk och potatis som tillagas tillsammans i bleck, som en gratäng. Plokkfiskur är mild i smaken. Servera med krispig gurka blandad med dill.

Goda Mal
Receptet uppfyller våra krav för Goda Mål
  • Klimatberäknade Klimatberäknade
  • Näringsberäknade Näringsberäknade
  • Rimlig kostnad Rimlig kostnad
  • Populära smaker Populära smaker
  • Lätt att laga Lätt att laga

Gör så här

    • Ånga fisken i bleck i ugn på 80° ånga ca 4 min. Salta.
    • Ånga potatisen i ugn på 105° ånga. Tillsätt löken när potatisen är halvmjuk och låt ånga klart.
    • Smält smöret i en gryta och rör ner mjölet till en redning. Slå på mjölken under omrörning. Dra från värmen när det börjar koka, smaka av såsen med salt och peppar och vänd ner dillen.
    • Blanda såsen med potatisen och varva med fisken i bleck. Strö över riven ost och gratinera i ugn på 200° till fin färg.
  • Till servering:

    • Servera med gurka blandad med dill.