Fettuccine Alfredo
Den klassiska rätten Pasta Alfredo består huvudsakligen av pastasorten fettuccine, smör och ost. Året Kock 2023, Desirée Jaks, har lagat denna Alfredo på chilismör med citron samt vällagrad Svecia. Till den serveras en krispigt panerad kotlett.
Gör så här
-
- Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet och kyl ner i isvatten med olja. Sila och portionera 140 g pasta/portion.
-
Chilismör:
- Kärna ur och hacka chilin. Mixa smöret med chili, citronskal och citronsaft. Börja med lite chili och smaka dig fram till rätt hetta. Smaka av med salt.
-
Krispig fläskkotlett:
- Skär fläskkotletten i 10 bitar à 100 g och krydda köttet runt om med salt och peppar.
- Blanda panko och vanligt ströbröd. Doppa kotletterna först i vetemjölet, sedan i lättvispat ägg och slutligen i ströbrödsblandningen. Se till att varje kotlett är ordentligt täckt.
- Stek de panerade fläskkotletterna i het panna med olja och smör tills de är klara, gyllenbruna och krispiga på båda sidor. Låt de rinna av på ett papper för att avlägsna överflödigt fett.
-
Vid servering per portion:
- Koka 140 g kokt pasta per portion 1 min i osaltat vatten.
- Värm upp en sauteuse och smält ca 30 g chilismör. Tillsätt ½ dl pastavatten och koka ihop. Lägg i pastan och vänd runt några minuter på svag värme.
- Tillsätt 30 g riven Svecia och blanda väl. Späd med pastavatten till en bra konsistens, den får inte bli för stabbig. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Lägg upp en portion av den krämiga Fettuccine Alfredo på varje tallrik. Toppa med riven Svecia och placera en krispig, gärna uppskuren fläskkotlett på pastan.