Färskostmousse med blåbärskompott
Glasdesserter är både lättarbetat och ekonomiskt, Dessutom väldigt uppskattat av gästerna. Den här desserten består av tre lager - frasiga havresmulor, syrlig och söt blåbärskompott samt krämig färskostmousse. Dessutom har den fått en liten extra syra av finhackade oxalisstjälkar.
Gör så här
-
Havresmulor:
- Mixa havregrynen till ett mjöl.
- Vispa upp smör, socker och olja. Blanda ner hjorthornssalt och havremjöl till en smulig deg.
- Sprid ut smulorna på plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 150° ca 15 min tills smulorna är krispiga och har fin färg.
-
Blåbärskompott:
- Koka upp sockret med hälften av blåbären. Koka 1 min.
- Blanda citronsaft och potatismjöl. Rör ner blandningen i blåbären och låt koka upp.
- Ta från värmen och vänd ner resterande blåbär. Kyl ner.
-
Cheescakemousse:
- Vispa grädden och ställ kallt.
- Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsocker och salt till en fast kräm.
- Vänd försiktigt ner den vispade grädden så det blandas ordentligt.
-
Servering:
- Plocka oxalisblad till garnering och finhacka några stjälkar.
- Fördela havresmulorna i portionsglas. Lägg på blåbärskompott, toppa med finhackade oxalisstjälkar och avsluta med färskostmousse.
- Garnera med oxalisblad.