Glasdesserter är både lättarbetat och ekonomiskt, Dessutom väldigt uppskattat av gästerna. Den här desserten består av tre lager - frasiga havresmulor, syrlig och söt blåbärskompott samt krämig färskostmousse. Dessutom har den fått en liten extra syra av finhackade oxalisstjälkar.

Färskostmousse med blåbärskompott

Färskostmousse med blåbärskompott
Recept av Jessie Sommarström

Glasdesserter är både lättarbetat och ekonomiskt, Dessutom väldigt uppskattat av gästerna. Den här desserten består av tre lager - frasiga havresmulor, syrlig och söt blåbärskompott samt krämig färskostmousse. Dessutom har den fått en liten extra syra av finhackade oxalisstjälkar.

Gör så här

  • Havresmulor:

    • Mixa havregrynen till ett mjöl.
    • Vispa upp smör, socker och olja. Blanda ner hjorthornssalt och havremjöl till en smulig deg.
    • Sprid ut smulorna på plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 150° ca 15 min tills smulorna är krispiga och har fin färg.
  • Blåbärskompott:

    • Koka upp sockret med hälften av blåbären. Koka 1 min.
    • Blanda citronsaft och potatismjöl. Rör ner blandningen i blåbären och låt koka upp.
    • Ta från värmen och vänd ner resterande blåbär. Kyl ner.
  • Cheescakemousse:

    • Vispa grädden och ställ kallt.
    • Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsocker och salt till en fast kräm.
    • Vänd försiktigt ner den vispade grädden så det blandas ordentligt.
  • Servering:

    • Plocka oxalisblad till garnering och finhacka några stjälkar.
    • Fördela havresmulorna i portionsglas. Lägg på blåbärskompott, toppa med finhackade oxalisstjälkar och avsluta med färskostmousse.
    • Garnera med oxalisblad.