![Glasdesserter är både lättarbetat och ekonomiskt, Dessutom väldigt uppskattat av gästerna. Den här desserten består av tre lager - frasiga havresmulor, syrlig och söt blåbärskompott samt krämig färskostmousse. Dessutom har den fått en liten extra syra av finhackade oxalisstjälkar.](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/foodservice-se/farskostmousse-med-blabarskompott/1109945265.jpg?width=1230&height=670&rxy=0.41,0.62&format=webp&quality=80)
Färskostmousse med blåbärskompott
![Färskostmousse med blåbärskompott](https://cdn-kund.arla.se/recept/farskostmousse-med-blabarskompott/qrcode.png?utm_source=qr&utm_medium=recipe-print)
![Årets Kock](https://cdn-kund.arla.se/remote/cdn-rdb.arla.com/Files/foodservice-se/933244067/98b06435-3ead-4e1a-aea0-0b820f32b9c7.png?width=50&height=50&format=webp&quality=80&rmode=crop)
Glasdesserter är både lättarbetat och ekonomiskt, Dessutom väldigt uppskattat av gästerna. Den här desserten består av tre lager - frasiga havresmulor, syrlig och söt blåbärskompott samt krämig färskostmousse. Dessutom har den fått en liten extra syra av finhackade oxalisstjälkar.
Gör så här
-
Havresmulor:
- Mixa havregrynen till ett mjöl.
- Vispa upp smör, socker och olja. Blanda ner hjorthornssalt och havremjöl till en smulig deg.
- Sprid ut smulorna på plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 150° ca 15 min tills smulorna är krispiga och har fin färg.
-
Blåbärskompott:
- Koka upp sockret med hälften av blåbären. Koka 1 min.
- Blanda citronsaft och potatismjöl. Rör ner blandningen i blåbären och låt koka upp.
- Ta från värmen och vänd ner resterande blåbär. Kyl ner.
-
Cheescakemousse:
- Vispa grädden och ställ kallt.
- Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsocker och salt till en fast kräm.
- Vänd försiktigt ner den vispade grädden så det blandas ordentligt.
-
Servering:
- Plocka oxalisblad till garnering och finhacka några stjälkar.
- Fördela havresmulorna i portionsglas. Lägg på blåbärskompott, toppa med finhackade oxalisstjälkar och avsluta med färskostmousse.
- Garnera med oxalisblad.